Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 3°C

Spravodajstvo

Začal sa politický boj o stoličku županky: Jurinová bude čeliť ambíciám štyroch protikandidátov

Po Igorovi Chomovi sa počas uplynulého týždňa roztrhlo vrece s oznámením kandidatúry na post žilinského župana. Ako jediná žena bude v politickom súboji o tento post súčasná predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová (OĽaNO), no konkurovať jej budú Igor Janckulík (KDH) i František Drozd (ĽSNS). S istotou by mal v tomto týždni pribudnúť aj posledné dôležité meno, keď svojho favorita predstaví aj strana HLAS.

07.07.2022 | 10:45

SKÚSENOSTI DO NOVÝCH PROJEKTOV

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová sa bude v jesenných voľbách do vyšších územných celkov  opätovne uchádzať o svoj post. "Považovala by som za nezodpovedné odísť od rozrobenej práce. Získané skúsenosti chcem zúročiť pri realizácii rozbehnutých i nových projektov v našom kraji. V tomto volebnom období sme sa sústredili na rekonštrukcie a obnovu viac ako 110 inštitúcií ŽSK, ktoré poskytujú služby obyvateľom a návštevníkom kraja,“ ozrejmila svoje kroky v reakcií pre TASR a pokračovala. „Mládeži chceme poskytnúť lepšie, modernejšie a kvalitnejšie vzdelanie v rekonštruovaných školách. Štartujeme integráciu verejnej dopravy, zatiaľ v regióne Kysúc, horného Považia a Rajeckej doliny. Pravidelní cestujúci začnú cestovať výrazne lacnejšie na predplatné lístky. Silnou témou boli i rekonštrukcie ciest a mostov, aby sme dobehli investičný dlh.“

CÍTI SILNÚ PODPORU Z REGIÓNOV

Počas týždňa oficiálne predostrel svoju kandidatúru v areáli Vodného diela Žilina  Igor Janckulík. Podporu mu vyjadrili okrem domovskej strany KDH, aj SNS či mnohí starostovia obcí zo Žiliny a okolia „Pred piatimi rokmi som mal taktiež podporu z regiónov, ale vtedy som sa rozhodol, že nebudem kandidovať, aby sa zbytočne netrieštili hlasy proti vtedajšiemu protikandidátovi Jurajovi Blanárovi. Teraz s mojím tímom ideme do toho. Zámerom je dosiahnuť, aby mal každý región v kraji primerané zastúpenie vo vedení ŽSK. Regióny Liptov, Turiec, horné Považie a Kysuce budú mať zástupcov v podobe podpredsedov a tí budú mať kompetenciu vo svojich regiónoch,“ povedal počas tlačovej konferencii  rodák z Oravy.


 

BOJ V TVRDEJ KONKURENCII

Kotlebovci predstavili svojho muža na post župana priamo pred úradom v Žiline aj za účasti šéfa strany ĽSNS Mariána Kotlebu. Je ním rodák z Čadce František Drozd, ktorý je aj členom strany. „Nominácia strany je výzvou, idem do tvrdej konkurencie a chceme zabojovať o post predsedu ŽSK,“ povedal Drozd.

TAJOMNÝ HLAS MIEŠA KARTY

Najzáhadnejší postoj doteraz zastala strana HLAS. Počas týždňa sa zdalo, že podporí s určitosťou kandidatúru Igora Janckulíka, no opak je pravdou. „Rokovali sme so stranou SAS, zatiaľ nevieme ako to dopadne. Pre mňa je prvoradá pomoc, nemali by sme riešiť politiku na komunálnej úrovni. Rád by som bol nestranný a spájať ľudí, rovnako SNS v regióne sú normálni i čestní ľudia. Prišli, oslovili ma a uvažovali, že podporia Chomu a nakoniec si vybrali mňa. HLAS zo začiatku vyzeral, že ma bude stopercentne podporovať, potom to niekde zastalo a ja si už idem svojou cestou. Každý má právo si postaviť vlastného kandidáta, ľudia si vyberú,“ povedal Janckulík médiám na otázku o spolupráci s touto stranou. My sme opätovne oslovili okresného predsedu Ľubomíra Sečkára a povedal nám za stranu nasledovné  stanovisko. „Včera (pondelok) sme mali krajskú radu, v priebehu tohto týždňa predstavíme nášho kandidáta.“ Kto ním bude zostáva zatiaľ záhadou.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod