Táto stránka využíva cookies. Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. ×

Žilinský Večerník

20. september 2018 | Ľuboslav, Ľuboslava

Jedlá z mäsa

Delikátna výkrmná kačacia pečeň foie gras s vínovým želé, brusnicovou remuládou a domácim chlebom

600 g foie gras očistenej od žíl, 0,1 l smotany, 0,1 l mlieka, 3 celé vajcia, 6 vaječných žĺtok, 8 g soli, 0,15 l bieleho sladkého vína, tlačenková forma – tenká

21.11.2016 | 13:32

Víno zvaríme približne na 1/3 objemu a necháme vychladnúť. Smotanu zahrejeme a následne odložíme trochu vychladnúť. Pečeň pomocou kuchynského kutra rozmixujeme a hneď do nej pridáme zvarené víno, mlieko, smotanu, soľ a vajíčka spolu so žĺtkami. Dôkladne to zmiešame. Zmes precedíme cez tenké sitko a vylejeme do pripravených foriem. Formy vložíme do horúcej vody a dáme do rúry pariť na 50 minút pri teplote 90 stupňov. Po dokončení vychladíme na 4 stupne.

Vínové želé

0,3 l sladkého vína

4 g agaru

50 g cukru

 

Víno spolu s agarom a cukrom privedieme do varu. Povaríme asi 5 minút a vylejeme na plech tak, aby sa nám naliala približne 1 cm vysoká vrstva tekutiny. Odložíme do chladničky stuhnúť a potom nakrájame na malé kocky.

 

0,15 l kompótu z celých brusníc

0,05 l červeného vína

70 g cukru

Všetky ingrediencie dáme do hrnca a zvaríme na polovicu. Precedíme cez tenké sitko a vychladíme.

 

Na prípravu domáceho chleba potrebujeme:

75 g surových zemiakov

0,35 l vlažnej vody

1 cl medu

1 cl bieleho balzamikového octu

1 cl soli

½ cl rasce

22 g sušeného droždia

250 g celozrnnej múky

250 g hladkej múky

 

Postup: Zemiaky, vodu, med, ocot, soľ, rascu a droždie rozmixujeme v mixéri. Vylejeme do misky, v ktorej máme pripravenú a zmiešanú múku. Vymiesime cesto a rozdelíme na 2 rovnaké časti, z ktorých vytvarujeme bochníky. Necháme 20 minút kysnúť v teple zakryté. Potom vložíme do predhriatej rúry na 190 stupňov a pečieme 16 minút. Po upečení prikryjeme utierkou a necháme trocha vychladnúť.

Horúce kreslo
DNES ZAJTRA SOBOTA
17 °C
23 °C
23 °C
zilinskyvecernik_monitor_prod