Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 13°C

Šport

A. Guľa: Stredná generácia musí brať na seba výraznejšiu zodpovednosť

Zaujímavým impulzom pre oživenie mužstva bola rola kapitána. Trénerské rozhodnutie padlo na Michala Škvarku, no želaný efekt víťazstva to neprinieslo. Vyčítať bojovnosť či nasadenie proti Trnave sa hráčom nedá uprieť, len čo robiť s tou efektivitou, pán tréner?

15.11.2013 | 15:52

Proti Trnave rozhodli detaily, ktoré mužstvo nemalo na svojej strane?

Áno, detail v podobe šance Picha rozhodol. Súper mal tiež svoje možnosti, ale ak chcete hrať útočne a otvorene na víťazstvo, súper vám kontru urobí. Podržal nás brankár Krnáč, len v takomto zápase rozhoduje jeden gól. Detail je, že hrotovým hráčom premeníte center a vzadu udržíte čisté konto. Je to aj o kvalite finálnej prihrávky, v druhom polčase nám odišla trpezlivosť, čo rozhodlo o výsledku. Bod je pre nás málo, ale realitou.


Nemajú hráči v podvedomí už zimnú prestávku? Ostávajú už len dve stretnutia v lige do konca jesene...

Neexistuje, aby hráči mysleli takto. Naopak, teraz sa tam postupne začína niečo prebúdzať a my z toho musíme vyťažiť maximum. Realita je, že musíme tvrdo bojovať o každý  bod.


Je za tým prebúdzaním aj zmena kapitána?

Takto som sa rozhodol, keď sme výsledkovo neboli silní a nehral Piaček. Cítim to tak, že stredná generácia musí brať na seba zodpovednosť. Tí hráči, ktorí už niečo odohrali bez ohľadu na vek, musia zobrať tú zodpovednosť. Aj tento krok je impulz, aby cítili dôveru a vložili ju do mužstva. To pretáčanie myslenia nie je záležitosť, že sa ráno zobudíte a vidíte veci inak, ale tvrdý koncepčný boj.


Pred zápasom v júli proti Kutaisi ste povedali: „Títo hráči možno ani sami nevedia, akí sú dobrí.“ Platí to aj teraz?

Stále to platí, ale nechajú si zobrať vlastnú výkonnosť stratou koncentrácie na veci, ktoré nemôžu ovplyvniť ako vonkajšie prostredie a kopec detailov. My ich vidíme každý deň, vidíme, ako vnímajú životný štýl a futbal, ako pracujú dvojfázovo prakticky od rána do večera. Na to ako tréner nemôžete zabúdať. Ja osobne cítim, že nás niečo brzdí vo vnútornom prostredí a treba vstupovať do toho i nepopulárnymi vecami. Aby sme zistili charakter hráčov a s kým pôjdeme do ďalších bojov. Platí jedna vec, že absolútne hráči nenapĺňajú svoj potenciál. Musíme z toho vyvodzovať dôsledky a budúcnosť. Hráčov spoznávate v krízových situáciách, ktoré vám odhalia problémové záležitosti. Pretaviť svoje myšlienky na hráčov v súčasnom svete slovenského negativizmu nie je jednoduché, ale ide o trpezlivosť. V skratke hráči vedia, o čo hrajú.


Objavili sa na mobiloch Depetrisa a Kubíka hovor od Adriána Guľu v poslednej dobe?

Hm, ja s nimi volám pravidelne, lebo mám s nimi vybudovaný určitý vzťah. A to bez ohľadu či sú voľní. Je mi jasné na čo narážate, vieme identifikovať, kde mužstvo tlačí topánka, ale nie je to len pozícia hrotového útočníka.

Juraj Vnuk
Snímka Ľudovít Košálko

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod