Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 3°C

Zaujalo nás

Aj ďaleká cesta začína prvým krokom

Dalo to zabrať, no majú v nohách ďalšiu stovku kilometrov. Turistický oddiel ŠKT v Kysuckom Novom Meste organizoval už tretí ročník náročného diaľkového pochodu.

16.05.2013 | 17:05

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO. Kysucká stovka je jediná zimná stovka na Slovensku a počet ľudí, ktorí ju chcú absolvovať, každoročne narastá. Na I. ročníku sa zúčastnilo 30, na druhom 43 a na nedávnom, v poradí už treťom ročníku, to bolo až 60 turistov.

Nie každý dosiahne cieľ


O tom, že Kysucká stovka nie je „med lízať“, svedčí to, že do cieľa počas troch rokov ešte nikdy nedošiel plný počet účastníkov. Prvý rok trasu dokončilo 15, druhý rok 18 a tretí rok 33 účastníkov. „Mnohí účastníci ukončili pochod predčasne z dôvodu vyčerpanosti alebo mali premočené topánky a nohy. Prípadne sa ponáhľali ráno na vlak, lebo išli do práce,“ vysvetľuje Roman Minarovič z turistického oddielu.

Diaľkového pochodu sa zúčastňujú aj ženy. Minulý rok prišli iba Anna Örsi a Veronika Dólgos, ktoré patria medzi turistickú elitu v Maďarsku. Na II. ročník Kysuckej stovky, ktorý sa konal 8. až 10. marca, ich prišlo päť. Do cieľa dorazili Veronika Dólgos z Maďarska, Petra Mücková a Lenka Váchová z Česka a prvá Slovenka, ktorá prešla celú trasu, Gabriela Lutišanová.

Niektorí boli na ceste i vyše 30 hodín. Organizátor Roman Minarovič hovorí: „Obdiv si zaslúžia víťazi, ktorí celú trasu prešli v čase 25:33 hodín, ale veľké uznanie majú aj účastníci, ktorí boli na trase vyše 36 hodín a trasu dokončili.“ Pochvalne spomína všetkých, ktorí sa vôbec na náročný pochod odhodlali.

 

Trasu prešiel viackrát

Na diaľkový pochod treba mať už niečo nachodené, no už sa stalo, že niektorí účastníci si vybrali Kysuckú stovku ako prvú v živote. „Najdôležitejšie sú dobré tenisky alebo topánky,“ odporúča Roman Minarovič. „Do batohu si treba okrem stravy a tekutín pribaliť aj náhradné ponožky, oblečenie, čiapku, rukavice, turistické paličky a dobrú muziku na počúvanie.“

Kysuce sú nádherné, no o náročnosti marcového pochodu hovorí dĺžka trasy 120 km a prevýšenie 5400 m. Počasie však bolo ideálne. „Mohlo byť aj chladnejšie, pretože sneh bol mäkký a na niektorých úsekoch sa v ňom ľudia brodili vyše kolien,“ pokračuje turista, ktorý celú trasu absolvoval už pred pochodom so psíkom Delly a časť s kamarátom Mariánom. Na náročných úsekoch doplnil orientačné značenie, aby sa nikto nestratil. Sám túto trasu počas Kysuckej stovky teda prešiel dvakrát a po akcii ešte zbieral späť všetky značky!

 

Účastníkom aj nevidomý turista


Počas krátkej histórie pochodu sa údajne na trase Kysuckej stovky ešte vážny úraz neprihodil. Občas niekto síce spadne do snehu, ale všetci sa zatiaľ vrátili domov v poriadku. „Tento rok jeden pán zapadol do snehu medzi konáre a natiahol si sval. Sám sa vrátil z trasy. My sme ho odviezli do priestorov cieľa, odkiaľ pokračoval domov. Minulý víkend už behal po kopcoch a organizoval Leteckú stovku v Trenčíne, ktorá bola z časti na snehu,“ objasňuje R. Minarovič. Pre prípadné úrazy je turistický oddiel v kontakte s členmi Horskej služby, ktorí akciu zabezpečujú.

Po trase sa účastník pohybuje samostatne alebo v malých skupinkách a musí prejsť viacero kontrol, kde dostane malé občerstvenie a zbiera nálepky do kontrolnej karty. „Tie sú dôkazom o absolvovaní celej trasy bez skracovania úsekov,“ vysvetľuje Roman Minarovič.

Každý účastník diaľkového pochodu musí mať minimálne 18 rokov, horná veková hranica však nie je obmedzená. Najstarší účastník mal dokonca 70. „Pán Július Suran má v nohách veľké množstvo kilometrov v Malých Karpatoch, absolvoval veľa 100-viek na Slovensku aj v Čechách. Vlani absolvoval časť trasy aj nevidomý turista Peter Lecký, ktorý prešiel so svojím vodičom a neskôr so mnou 18 km. Peter je známy aj tým, že zabehol Košický maratón mieru aj ČSOB maratón v Bratislave,“ hovorí Roman Minarovič. A čo ho tento rok najviac prekvapilo? Bol to vysoký počet účastníkov, ktorí sa na pochod prihlásili a napriek náročnosti terénu aj mnohí z nich trasu dokončili.

Lepšie ako do mesta na pivo
 

Poniektorí by sa možno báli v noci do lesa. Zveri sa však vraj netreba báť, pred ľuďmi uteká. „V lese je pokoj. Osobne pôjdem radšej o polnoci do lesa ako večer do mesta alebo na pivo,“ dodáva so smiechom organizátor Kysuckej stovky, ktorý sa turistike venuje vyše 25 rokov a jeho obľúbeným výrokom je: Aj ďaleká cesta začína prvým krokom. Roman Minarovič by chcel raz ešte prejsť celú Cestu hrdinov SNP, ktorá vedie naprieč Slovenskom a zúčastniť sa pretekov Ultra-Trail Du Mont-Blanc – pochodu a behu v okolí Mont Blancu.

Bližšie informácie o aktivitách ŠKT Kysucké Nové Mesto sa dozviete na: www.kysuckastovka.wbl.sk alebo www.dalkovepochody.cz. <

Veronika Cvinčeková
Snímky Eva Bačová, Roman Minarovič

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod