Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 3°C

Spravodajstvo

Akcie v Budatínskom parku zaťažujú autami celú mestskú časť

Počas akcií a podujatí, ktoré sa konajú v Budatínskom parku, parkovisko doslova praská vo švíkoch. Situácia sa nezmenila ani počas tohto volebného obdobia. Najviac na to, samozrejme,  doplácajú obyvatelia mestskej časti.

20.05.2022 | 11:35

V čase navštevovaných, a medzi Žilinčanmi obľúbených podujatí, majú problém s autami vojsť obyvatelia tejto časti do vlastných dvorov. „Som rád, že sa tu niečo deje a sám na väčšinu podujatí aj chodím, ale keď sú cesty preplnené autami, som nahnevaný,“ prezradil nám Ivan, obyvateľ tejto časti mesta. S otázkami sme sa obrátili na žilinskú župu.

PROBLÉM SA ŤAHÁ ROKY

„Áno, vieme o tomto probléme. Na hlavné veľké podujatia Považské múzeum zabezpečuje so Správou ciest Žilinského samosprávneho kraja zmenu dopravného značenia a dočasné parkovisko na ceste do Tepličky. Odporúčame všetkým návštevníkom využiť na návštevu Považského múzea existujúce trasy pre chodcov a bicykle,“ odporučila hovorkyňa Žilinského kraja Eva Lacová. O vybudovaní parkoviska a odkúpení pozemkov sa pritom hovorí už roky. V súčasnosti žilinská župa už má odkúpené dva pozemky, na ktorých plánuje výstavbu parkovísk. „Je spracovaná predbežná štúdia, ktorú budeme aktualizovať. Následne po konečnom odsúhlasení riešenia parkovacích miest na základe overovacej štúdie sa pristúpi k spracovaniu ďalších stupňov projektovej dokumentácie,“ povedala o ďalšom postupe Lacová.

 


 

Opýtali sme sa aj na iné možnosti dopravy. „Kyvadlová doprava bola prvýkrát zabezpečená na podujatie Deň rodiny. V minulosti Považské múzeum realizovalo výletný vláčik z centra Žiliny, ale nenaplnilo to očakávania, pretože záujem bol nízky,“ priznala.

PLÁNUJÚ ODKÚPENIE POZEMKOV

Parkovacie miesta sú tu pre približne 30 áut, pre jeden autobus a troch vozíčkarov. „Ak to vodiči nerešpektujú, parkuje tu viac ako 40 áut. Považské múzeum, ak má ponúknuť dostatočnú parkovaciu kapacitu, potrebuje pri účasti tisíc návštevníkov na podujatie približne 300 miest. To je však iba odhad, sú podujatia s menšou ale i väčšou návštevnosťou. Je možné, že parkovisko využívajú aj iné osoby ako návštevníci múzea, ale to pri veľkom počte a pohybe návštevníkov nevieme odkontrolovať,“ priblížila hovorkyňa. Často sa stáva aj to, že na mieste parkujú autá rôznych firiem, ale aj predajcov, ktorí chodia na podujatia. „V obytnej zóne pri Budatínskom hrade sídli okolo 10 firiem, skutočný počet môže byť vyšší,“ dodala Lacová.

 

 

 

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod