Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Tlačové správy

Ako kombinovať farby vášho oblečenia? Kde hľadať tipy?

Použitie správnych farieb a ich dokonalé zladenie môže byť pri tvorbe outfitu rozhodujúce. Výber dokonalej farby outfitu je to, čo vás odlišuje od ostatných. A to je presne dôvod, prečo sú farby a ich teórie naďalej kľúčom nielen pre voľbu oblečenia, ale aj pre všetko ostatné, ako sú interiéry, vlasy, alebo make-up. Ak si nie ste istí, kde začať, pokiaľ ide o kombinovanie farieb, zvážte využitie farebného diagramu.

25.08.2022 | 10:19

Čo je to farebný diagram?

V tomto prípade na vás neskúšame nič zložité – farebný kruhový diagram je koleso farieb znázorňujúce vzťahy medzi rôznymi farbami. Prvé takéto farebné koleso navrhol Sir Isaac Newton vo svojej knihe Opticks z roku 1704. Newton vytvoril asymetrický diagram so siedmimi farbami – červenou, oranžovou, žltou, zelenou, modrou, indigovou a fialovou. V roku 1810 Johann Wolfgang von Goethe vyvinul symetrický diagram s iba šiestimi farbami (bez indiga), ktorý je podobný tomu, dnes bežne využívanému diagramu vo svete módy a dizajnu. Umelci a módni návrhári používajú tieto diagramy na vytváranie farebných schém, ktoré následne vytvárajú požadovaný umelecký efekt.

Primárne, sekundárne a terciárne farby
Tento farebný diagram je ukotvený tromi základnými farbami vytvárajúcimi tzv. triadickú farebnú schému. V tradičnom farebnom modeli RYB sú tieto primárne farby červená, žltá a modrá. Tieto farby môžete miešať a vytvoriť sekundárne farby – zelenú, oranžovú a fialovú. Zmiešaním primárnej farby so sekundárnou farbou vznikne terciárna farba – purpurová (červeno-fialová), rumelková (červeno-oranžová), jantárová (žlto-oranžová), chartreuse (žlto-zelená), tyrkysová (modro-zelená) a fialová (modro-fialová).

Čo je teória farieb a ako ju využiť?
Teória farieb je súbor pravidiel, ktoré sa využívajú na miešanie, kombinovanie a manipuláciu s farbami. Prvým pravidlom je farebná harmónia popisujúca farebné páry, ktoré sú príjemné na pohľad a ladia spolu. Vo všeobecnosti sú to ale jemné odtiene primárnych farieb.

Druhým bodom je teplota farieb zaoberajúca sa rozdelením farieb na teplé farby (spojené so západom slnka a denným svetlom) a studené farby (spojené so snehom a zimou). Odkazom v tomto prípade je, že aj modrá s červenou môže vyzerať naozaj dobre!

Zabúdať netreba ani na farebný kontext. Farby sa pri pohľade v rôznych kontextoch správajú odlišne. Napríklad hrdzavá oranžová sa môže zdať nudná a tlmená, keď ju umiestnite vedľa živej žltej, ale v spojení s tmavo fialovou sa oranžová zrazu zdá oveľa jasnejšia.

Ako zladiť oblečenie pomocou farebného diagramu?
Analogické farby sú na farebnom koliesku vedľa seba a tvoria spoločný odtieň. Pri začleňovaní nových farieb do vášho šatníka nájdite farbu, ktorá vám bude pripadať bezpečná – napríklad svetlomodrá. Na farebnom kruhu modrá spadá medzi tyrkysovú a modro-fialovú. Pridajte preto k vašej svetlomodrej blúzke modro-zelenú alebo modro-fialovú sukňu a vytvorte krásnu dvojfarebnú kombináciu.

Nebojte sa ani doplnkových farieb, ktoré sú na tomto farebnom diagrame oproti sebe a môžu vytvoriť krásny kontrast. Červená alebo oranžová vyzerá dokonalo s fuchsiovou ružovou, bordovou alebo aj s lesnou zelenou.

Podobným spôsobom môžete kombinovať aj neutrálne farby. Miešanie farieb nie je len o výrazných farbách – neutrálna hnedá, čierna, námornícka modrá a biela sa takmer vždy dobre kombinujú, takže sa nebojte nosiť čierne nohavice s hnedými topánkami.

Kde hľadať inšpiráciu?
Našťastie v roku 2022 máme obrovské množstvo možností, kde hľadať inšpiráciu na nové outfity a farebné kombinácie. Vyskúšajte rôzne módne blogy, ako je napríklad CCC fashion blog, alebo si pozrite na Instagrame známe influencerky či celebrity. V mnohých prípadoch tiež stačí prelistovať módne magazíny alebo sa prejsť ulicami väčšieho mesta.

 

 

Zdroj: PR

Foto: blog.ccc.eu

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod