Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 11°C

Automoto

Ako ušetriť pri prevádzke auta? Skúsili ste tieto tri spôsoby?

Nejeden majiteľ auta určite aspoň raz za čas rozmýšľa, ako by sa dal ten úžasný komfort, ktorý človeku vlastníctvo auta prináša, využívať o niečo lacnejšie. Možností je viacero, my sa teraz pozrieme na 3 z nich.

12.12.2023 | 15:43

Lacnejšie PZP

Začneme pri jednej z povinností každého majiteľa vozidla. Ide o povinnosť mať uzatvorené povinné zmluvné poistenie (PZP). To musí mať každé vozidlo v cestnej premávke. Účelom povinného zmluvného poistenia je kryť škody na majetku, či zdraví, ktoré môžete spôsobiť prevádzkou svojho motorového vozidla.

PZP tak ponúka viacero poisťovní, ktoré o klientov súperia predbiehaním sa v tom, ktorá ponúkne to najvýhodnejšie PZP. To znamená, že rozdiely možno nájsť tak v zmluvných podmienkach, ako aj v cene povinného zmluvného poistenia.

Rozhodne sa tak oplatí spraviť si porovnanie jednotlivých ponúk. Môže sa totiž stať, že nájdete poisťovňu, ktorá vám ponúkne lacnejšie PZP ako to, ktoré máte teraz. Mimochodom, ak si chcete takéto porovnávanie zjednodušiť, použite PZP kalkulačku. Do nej zadáte údaje potrebné pre výpočet PZP len raz a kalkulačka vám zobrazí ponuky všetkých poisťovní. Je to tak oveľa rýchlejšie, ako tieto údaje zadávať jednotlivo na webových stránkach jednotlivých poisťovní.

Oprava pred výmenou

Obzvlášť pri vozidlách, ktoré už majú čo to najazdené, sa k pravidelným nákladom začnú radiť aj náklady na servis. Tomu sa príliš vyhnúť nedá, ale to, aké tieto náklady budú, môžete do určitej miery ovplyvniť výberom servisu, ktorý budete navštevovať.

Vyberte si servis, v ktorom sa v prvom rade snažia poškodený diel opraviť. A až v prípadoch, keď oprava nie je možná alebo by to nebolo dobré riešenie, siahnu po drahšom riešení v podobe nového dielu.

Dobrý príklad takejto situácie sa týka majiteľov modernejších dieselov, ktoré majú filter pevných častíc (DPF). V prípade opakovane zanedbávanej regenerácie sa DPF zanesie a následne má majiteľ vozidla dve možnosti: nový DPF, ktorého cena (bez výmeny) sa pohybuje v širokom rozsahu (v závislosti od vozidla) 400 – 2 000 €. Alebo zájsť do servisu, v ktorom ponúkajú účinné DPF čistenie certifikovaným čističom na báze kvapaliny, ktoré stojí zhruba 200 €. A to je rozdiel!

Nižšia spotreba

Na záver máme jednu otázku: za čo v súvislosti s autom najčastejšie platíte? Samozrejme, za palivo. Ceny palív na čerpacích staniciach neovplyvníte, ale to neznamená, že nemôžete na tankovaní šetriť.

Čo (do istej miery) ovplyvniť môžete, je spotreba vášho automobilu. Najjednoduchšie sa to dá zmenou štýlu jazdy, ale pomôcť v tomto smere vám môže napríklad aj profesionálny chiptuning, čiže úprava parametrov a softvéru riadiacej jednotky. Väčšinou sa chiptuning spája so zvyšovaním výkonu a krútiaceho momentu vozidla, ale je ním možné dosiahnuť aj zníženie spotreby a to až o 15 %.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: pololia / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod