Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 11°C

Kultúra

ALLEGRETTO ŽILINA 2024: Ocenenia pre mladých mimoriadne nadaných interpretov

Obhliadnime sa za výnimočným festivalom Allegretto. Sobotný (27. apríla 2024) orchestrálny koncert Slovenskej filharmónie s dirigentom Jiřím Habartom a sólistkou Sophie Dervaux (držiteľkou Ceny festivalu Allegretto Žilina 2023) slávnostne ukončil 33. ročník festivalu klasickej hudby Allegretto Žilina.

10.05.2024 | 13:19

Cenu publika získal chorvátsky tenorista Tomislav Jukić, ktorý očaril publikum precítenou interpretáciou piesní a árií v utorok 23. apríla. Pódiovou partnerkou mu bola výborná klaviristka Lana Bradić. Fenomenálna Žilinčanka a hráčka na zobcové flauty Ajna Marosz, ktorá bola sólistkou na koncerte barokovej hudby súboru Il Cuore Barocco s umeleckým vedúcim Petrom Zelenkom v stredu 24. apríla, získala Cenu primátora mesta Žilina pre najmladšieho účastníka festivalu. Cenu jej odovzdal viceprimátor Ján Ničík.

Hlavnú Cenu festivalu Allegretto Žilina 2024 famózna huslista z USA Aubree Oliverson, ktorá predviedla svoj nevšedný talent na otváracom koncerte festivalu v pondelok 22. apríla. V jej interpretácii zaznel Koncert pre husle a orchester a mol op. 53 od Antonína Dvořáka. Spoločnosť jej robil domáci Štátny komorný orchester Žilina, dirigoval Nicolò Umberto Foron. Vďaka tomuto oceneniu sa mladá umelkyňa predstaví žilinskému publiku aj budúci rok, na 34. ročníku stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto Žilina (7. – 12. 4. 2025)

33. ročník festivalu Allegretto Žilina sa konal od 22. – 27. apríla 2024 v Dome umenia Fatra a navštívilo ho takmer 2000 návštevníkov. Počas šiestich koncertných večerov sa na festivale predstavilo dvanásť interpretov a interpretiek z ôsmich krajín (Taliansko, Nemecko, Spojené štáty americké, Chorvátsko, Veľká Británia, Česká republika, Francúzsko a Slovensko), z hosťujúcich telies Il Cuore Barocco, Janáčkova filharmónia Ostrava, Trio Incendio, Slovenská filharmónia a domáci Štátny komorný orchester Žilina.

Autor: - r -

Foto: Roderik Kučavík

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod