Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -0°C

Spravodajstvo

Analytik poslom dobrých správ: Žilina bude mať pokojné leto

„Skúsme si zavolať 14. apríla.“ Daný termín sme si minulý týždeň poznačili a v nedeľu podvečer 18. apríla sme opäť oslovili dátového analytika Ivana Bošňáka z projektu Dáta bez pátosu, aby nám povedal, ako výrazne sa zlepšila situácia týkajúca sa koronavírusu v Žilinskom kraji. Desivé predpovede vystriedal svieži optimizmus.

20.04.2021 | 08:10

Ako to aktuálne vyzerá so Žilinou? Je na dobrej ceste k radikálnemu poklesu?

Áno, hoci stále patrí k najpostihnutejším krajom spoločne s Prešovským. To sa od nášho posledného rozhovoru nezmenilo, ste poslední na Slovensku, ktorými to prechádza. Žilina nevyzerá dobre, no sú to tretinové čísla. Mali ste okolo 500 prípadov, teraz len 150, čo je výborné. V pomyselnej hitparáde najhorších okresov je Žilina a okolité okresy v prvej desiatke, no bude to lepšie. Z krajských miest je na tom Žilina najhoršie, avšak za mesiac poklesla na tretinu prípadov. Čo by takí Nemci za to teraz dali.

Je za tým disciplinovanosť obyvateľstva?

Podaril sa vám pokrok, vírus ste mali pod kontrolou, lebo vám čísla nenarástli tak výrazne ako v Nitre, kde bolo tiež najprv okolo 400 prípadov a vyskočilo to až k 800. Čísla úmrtí im tak stúpli, že sa pozerali, či skutočne dobre vidia. Úmrtnosť v Žiline za marec skočila neskôr, nebudú to dobré štatistiky. Treba si uvedomiť, že ľudia sa začali rozumne správať, postúpilo očkovanie a prišlo aj teplé počasie. Povedzme si, že toto je na severe Slovenska už druhá veľká vlna, je tam vysoká premorenosť. Je fakt, že lekári nemali dobré Vianoce a ani Veľkú noc.

Pomohol fakt, že regionálny hygienik zakázal okienkový predaj? V okresoch Žilina, Bytča i na Kysuciach bola napríklad káva utópiou.

Keď žijete v danom meste, tak sa vám to nezdá také zlé. Avšak ak sa niekto pozrie na mapu a čísla, tak zbystrí, že máte vážny problém. Ak sa to podarilo aj naším upozornením prostredníctvom článku vo vašom médiu, tak je to dobré. Nejaké čísla si vypýtali vaši mestskí poslanci, rovnako aj z Kysuckého Nového Mesta. Zasadol krízový štáb s tímom hygienika a jeho rozhodnutie bolo správne. Bohužiaľ, súvisí to s obmedzeniami, človek nedostane všetky služby, ktoré má iný kraj, ale fakt sa to nedá spraviť inak. Týmto zákazom sa nejakým percentom znížila mobilita a niektorých ľudí to doslova aj zachránilo. Môžeme mať z toho dobrý pocit. Vydržali ste mesiac a uvoľnilo sa to už aj v Žiline.

Kedy sa v Žiline otvoria terasy?

Zo Žiliny sa musí stať najskôr bordový okres, potom je možné otvoriť terasy. Inde sa tak stane zrejme už 26. apríla, u vás asi 3. mája. S určitosťou to však bude reálne v polovici mája. Sám sa na to teším, lebo začiatkom apríla som dostal prvú dávku vakcíny a keď mi pichnú aj druhú, žilinské terasy s radosťou otestujem.

Akým tempom sa bude podľa vás vyvíjať vakcinácia?

V máji bude na Slovensku toľko vakcín ako dreva. Pravdepodobne ju budú dávať v obchode s banánmi do ruky (smiech). Pfizer príde v státisícoch a ľudia nad 50 a 55 rokov by sa mali k vakcíne dostať výberovým spôsobom minimálne z dvoch. Na ceste je tiež Sputnik. To sú veľmi dobré správy pre tých, ktorí rozmýšľajú o očkovaní. Som liberál, je na slobodnom rozhodnutí človeka, či sa zaočkuje, no ja to vrelo odporúčam.

Čo bude rozhodovať v najbližšom období, aby sme s koronavírusom už nemali také problémy ako posledný rok?

Ak je cieľom, aby sme sa ho zbavili, tak môžeme použiť tri nástroje. Prvý je totálny lockdown, čo pomáha, len sa to nedá vydržať. Druhá možnosť je, že získate protilátky prekonaním vírusu. Do 18. apríla bolo v Žiline z PCR testov zachytených 14-tisíc pozitívnych ľudí, čo je z okresu 9 %. Na Slovensko je to vysoké percento. Z tejto skupiny to už niektorí druhýkrát nedostanú, proste si vírusom prejdú. Samozrejme, mladší lepšie, starší horšie. Tretia cesta je voliteľná, teda očkovanie. Ešte existuje 5 až 10 % imúnnych ľudí, ktorí žiadnu chrípku či koronavírus nedostanú. Do konca júna už podľa mňa nebude koho očkovať, budeme vo veľmi dobrej situácii. Postihnuté okresy budú na tom v lete lepšie ako momentálne tie nepostihnuté. Žilina a okolie bude mať príjemné leto. Vírus sa nebude tak šíriť, jednoducho povedané, v lete s tým budete mať pokoj.

Je paradox, keď sme pred mesiacom písali titulok: Žilina zažije desivú Veľkú noc. Vyvolalo to obrovský ohlas. Môžeme teraz tvrdiť, že nás čaká pokojné leto?

Samozrejme. Vírus chodí vo vlnách, ale pozor, žilinská nemocnica bola plná. Ak ste s niekým hovorili, tak lekári v regióne nemali pokojnú Veľkú noc. Sám viem, že pacientov z Čadce prevážali na pľúcnu ventiláciu do Nitry. Vy ste si tou špičkou už prešli, bolo to relatívne desivé, lebo ostatné okresy to nemali.

 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod