Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 8°C

Spravodajstvo

Arzén si podmanil publikum v Nededzi

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie si v našom regióne pripomínajú viaceré obce. Medzi ne patrí i Nededza, ktorá si svoju kresťanskú ochrankyňu uctieva už tradične hodovými slávnosťami.

23.09.2013 | 13:22

Tunajšie oslavy sa začali 13. septembra 2013. Hoci tento deň pripadol na povestný piatok trinásteho, Nededžania si ho určite vychutnali. Na programe bola večerná hodová zábava. Krv v žilách rozprúdila veľkému množstvu zabávajúcich sa ľudí kapela Primátor a o plné žalúdky sa postarali domáci požiarnici z dobrovoľného hasičského zboru. Tí pripravili pre hodujúcich zabíjačkové špeciality, ktoré sa pomaly ale isto stávajú symbolom pohostinnosti Nededze.
 

Uctili si pamiatku svojich predkov
15. september patril hlavnému programu hodových osláv. Ten bol začatý cirkevnými obradmi. Domáci si najskôr uctili svojich zosnulých predchodcov aktom požehnania Morového kríža, ktorý tvorí súčasť koloritu obce. „Rozhodli sme sa obnoviť Morový kríž na Prednej hôrke. Je to pietne miesto, ktoré nám pripomína ťažké obdobie niekdajších asi 80 obyvateľov Nededze, ktorí podľahli v tej dobe šíriacemu sa moru. Myslím, že 300. výročie spomínanej udalosti je tým správnym podnetom uctiť si našu spoločnú históriu,“ prezradil Peter Vajda, starosta obce. Projekt obnovy Morového kríža v Nededzi vypracoval Ing. arch. Ľubomír Kružel. Po požehnaní nasledovala slávnostná svätá omša a vozový sprievod od kostola do centra obce, symbolicky práve ku kaštieľu, z ktorého časti má v budúcnosti vyrásť nový bohostánok. Následné popoludnie sa už nieslo v duchu folklóru, ľudového umenia, ale i rockovej hudby a chutného pohostenia.
 

Požehnanie Morového kríža v Nededzi.


Návštevníci si okrem výrobkov a pochutín z rôznych stánkov či jazdy na poníkoch a kolotočoch mohli pozrieť i tradičnú ľudovú tvorbu v podaní žien zo Živeny. Vystúpenie mažoretiek z Varína predchádzalo príhovoru starostu obce a jeho hosťa, podpredsedu Žilinského samosprávneho kraja Jozefa Štrbu. Následne kultúrny dom ožil spevom a tancom takmer 100 účinkujúcich. Folklórne súbory Dúha a Dúhovčatá z Krasňan, heligonkári a Ľudová hudba Janky Ďuranovej zahriali pri srdci nejedného domáceho i návštevníka. Folklórny súbor Žilinskej univerzity Stavbár opäť raz podal profesionálny výkon a roztlieskal do posledného miesta naplnenú sálu miestneho kultúrneho domu. Finiš patril Jadranke Handlovskej, ktorá oslovila najmä staršiu časť publika.
 

Na Arzén budú spomínať ešte dlho
Pre tých mladších bola suverénnym ťahúňom tohto ročníka hodových slávností v Nededzi rocková kapela Arzén. Na vonkajšom pódiu odohrali chalani vyše hodinový open air koncert nabitý známymi hitmi. Tie si prišlo vypočuť množstvo ľudí nielen z obce, ale i zo širšieho okolia. Kapela svojimi piesňami, charizmou a pravým rockovým grifom dostala do varu celé skákajúce a spievajúce publikum. „Je to skvelé, že aj my mladí sme mali možnosť vyblázniť sa podľa nášho gusta,“ povedala s úsmevom Janka, obyvateľka Nededze.

Rado Pažej zo skupiny Arzén.



Starosta obce vyjadril spokojnosť s priebehom hodov. „Hodových slávností sa zúčastňujú celé rodiny a ich blízki či rodáci. Som rád, že tento ročník dopadol podľa našich predstáv. Poďakovanie preto patrí nielen organizátorom podujatia a našim hasičom, ale i spoločnosti Kia Motors Slovakia, s. r. o., ktorá sčasti pomohla akciu zastrešiť po finančnej stránke a tiež Žilinskému večerníku, ktorý sa podieľal na mediálnej propagácii. Dúfam, že sa všetci už teraz tešia na ďalší ročník,“ dodal starosta.


Alica Hodásová
Snímky autorka a Miroslav Sabo

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod