Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -5°C

Spravodajstvo

Asfaltové chodníky, ktoré kedysi viedli k pieskoviskám, opäť poslúžia deťom

Chátrajúce a nevyužívané asfaltové plochy, ktoré kedysi viedli k pieskoviskám a lavičkám, už roky neplnia svoju funkciu. Pieskoviská na mnohých miestach zarástli trávou a väčšina lavičiek určená pre rodičov hrajúcich sa ratolestí je preč. Čo s tým? Návrh na riešenie predložila poslankyňa mestského zastupiteľstva Iveta Martinková.

21.09.2019 | 10:37

ŽILINA. Zničené chodníčky rôznych tvarov vo vnútroblokoch zatiaľ vytvárajú dojem neestetických cestičiek vedúcich do neznáma. Ich odstránenie by vraj bolo príliš nákladné. Viete si však predstaviť, že by tieto plochy mohli už v blízkej budúcnosti poslúžiť deťom? Vďaka nápadu a pilotnému projektu Ivety Martinkovej sa tieto chodníky zmenia na miesta, kde sa deti zahrajú tak, ako sa hrali „naše“ ročníky.


„Viete si predstaviť, že deti budú mať miesta, kde sa vrátia ku klasickým detským vonkajším hrám? Preskačky, piškvorky, škôlky..., a posnažím sa aj o autodráhy. Tak toto sa už deje. Predložila som mestu pilotný projekt revitalizácie zničených nefunkčných plôch vo vnútroblokoch sídliska Vlčince s návrhom na zmenu. Ďakujem kolegom, poslancom za obvod, že nemali voči môjmu nápadu a predloženému projektu námietky a podporili ho. Obzvlášť chcem poďakovať kolegovi Ondrejovi Šoškovi, ktorý sa o projekt vždy aktívne zaujímal. Takýchto plôch máme na sídlisku naozaj veľa. Momentálne sa opravuje sedem z nich,“ uviedla Iveta Martinková.


Ako hovorí poslankyňa, hlavnou motiváciou bolo zmeniť nevzhľadné plochy na užitočné, ktoré poslúžia deťom, skrášlia a postupne esteticky aj účelovo dotvoria verejné priestory na sídlisku. K jej názoru sa prikláňa aj Martinkovej spoluposlanec za mestskú časť Vlčince Patrik Groma: „Ide o veľmi rozumnú myšlienku a kreatívne riešenie, ako zmysluplne využiť chodníky smerujúce nikde. S nadšením som podporil tieto investície, ktoré budú hradené poslancami za mestskú časť Vlčince z investičného fondu. Bez váhania to podporili aj zvyšní poslanci. Ďakujem Ivete Marinkovej za tento návrh,“ skonštatoval.

Foto: Iveta Martinková

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod