Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 8°C

Rozhovory

Aupark zlepšuje podmienky, spoplatní dlhodobé parkovanie

Neúnosnú situáciu s parkovaním, keď návštevníci mali často problém nájsť dlhé minúty voľné miesto, sa v Auparku rozhodli vyriešiť. V polovici júla spoplatnia parkovanie nad tri hodiny. Riaditeľ Daniel Boďa to vníma predovšetkým ako službu pre zákazníkov shoppingu. 

17.06.2013 | 14:45

Neúnosnú situáciu s parkovaním, keď návštevníci mali často problém nájsť dlhé minúty voľné miesto, sa v Auparku rozhodli vyriešiť. V polovici júla spoplatnia parkovanie nad tri hodiny. Riaditeľ Daniel Boďa to vníma predovšetkým ako službu pre zákazníkov shoppingu. 

Prečo ste sa rozhodli pristúpiť k takémuto kroku?
Od otvorenia Auparku ubehol určitý čas a ten ukázal, že vývoj návštevnosti, parkovania áut, aj tržieb sa posúva výrazne dopredu. Nastala situácia, kedy je počet parkujúcich áut vyšší ako kapacita parkoviska. To je spojené aj s klesajúcou bezpečnosťou parkoviska, keď ľudia parkujú na miestach, ktoré na to nie sú určené a autá sa po parkovacom dome pohybujú dlhšie, ako by mali. Našou ambíciou však je, aby sme čo najviac spohodlnili život ľuďom, vrátane parkoviska. Aby sa mamička s kočíkom nemusela predierať pomedzi autá, ktoré parkujú tam, kde by nemali a aby všetci návštevníci našli parkovacie miesto v prijateľnom čase.

Práve teraz dozrela tá pravá doba?
Situáciu by som prirovnal ku križovatke. Pokiaľ na začiatku môže byť križovatka len so značkami, neskôr, pri vyššej hustote premávky je potrebný kruhový objazd a ešte neskôr semafor. My sme sa už posunuli do stavu, kedy je v záujme všetkých návštevníkov potrebný, obrazne povedané, ten semafor. Regulácia uľahčí a spohodlní parkovanie pre všetkých návštevníkov.

Ako konkrétne to chcete dosiahnuť?
Zavedením veľmi jednoduchého a pochopiteľného systému, ktorý bude lacný pre tých, ktorí potrebujú parkovať dlhšie a bude zadarmo pre tých, ktorí zaparkujú nakrátko. Zavedieme štandard, aký funguje v iných Auparkoch, kde už dávno zaviedli režim regulovaného spoplatneného parkoviska.

Aké budú poplatky?
Snažili sme sa vymyslieť systém, ktorý bude čo najmenej finančne náročný pre návštevníkov. Parkovanie do troch hodín počas pracovného týždňa bude zadarmo. Počas víkendu do šiestich hodín. To je dostatočne dlhá doba na to, aby si človek vybavil, čo potrebuje. Po prekročení tejto doby bude parkovanie spoplatnené fixnou sumou dve eurá na deň. Ten, kto bude potrebovať zaparkovať na dlhšie, tak v Auparku auto môže nechať, ale musí rátať s týmto poplatkom.

Takže cieľom je, aby ste v Auparku znížili počet zaparkovaných áut?
Nie. Predpokladáme, že by to nemalo priniesť úbytok počtu zaparkovaných áut. Sľubujeme si však od toho, že to prinesie zníženie počtu hodín odparkovaných na parkovisku. Dnes totiž môže niekto nechať auto v podzemnom parkovisku aj niekoľko dní a nemá motiváciu si ho vyzdvihnúť. V zime tu prezimúvalo množstvo áut, ktoré bránili približne 600 autám v normálnej prevádzke. Očakávame, že toto sa odstráni a že ľudia, ktorí budú chcieť prísť do Auparku, alebo tu na určitú dobu slušne zaparkovať, nebudú mať viac problémy. Zároveň by sa mali odstrániť raňajšie kolóny pred Auparkom, pretože nový režim bude nastavený na plynulejšie parkovanie.

Kedy by malo k zmene dôjsť?
Koncom júna a začiatkom júla budeme inštalovať technológie a závory. Pri tom budeme dbať hlavne na pohodlie a bezpečnosť. V polovici júla spustíme ostrú prevádzku. Návštevníci sa však nemusia báť. K dispozícii im totiž bude veľmi veľa pomocného personálu. Pri každej závore a automate budú naši ľudia vysvetľovať, ako to funguje. Presný termín ešte budeme s verejnosťou komunikovať.

A ako to teda bude fungovať?
Systém bude jednoduchý. Pri vjazde si vyzdvihnem lístok a pri odjazde ho vložím do automatu. Pokiaľ som parkoval dlhšie ako tri hodiny, tak budem musieť zaplatiť. Jednoduchý systém, pohodlné parkovanie.

Neobávate sa zdržania a kolón?
Prvý týždeň môže byť komplikovanejší, ale budú prázdniny a áut vtedy jazdí menej. Potom už problémy nepredpokladáme. Zdvojnásobíme počet závor, aby sme sa dostali na úroveň košického Auparku, ktorý je porovnateľný s naším a ku kolónam tam nedochádza. Ako som spomenul, naopak, odstránime ranné kolóny, pretože parkovisko otvoríme ešte o hodinu skôr, ako je to teraz.

Michal Filek

Snímka archív
 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod