Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 6°C

Spravodajstvo

AUTENTICKÝ PRÍBEH - Duch okupácie sa vrátil cez rozbitý fotoaparát

21. augusta 1968. Každý rok sa musím vracať (nechtiac) k udalosti tohto pamätného dátumu našich dejín, ktorá významne zasiahla do môjho života. Fotografovať Okupáciu Československa vojskami RVHP okrem Rumunska mi bolo nariadené v Českej lípe (bol som tam fotografom v múzeu a galérii) Okresným výborom strany. V noci nás napadlo presunúť sa na motorke do Prahy. Cieľ Československý rozhlas. Strašné!

21.08.2021 | 12:58

Mal som na krku 3 aparáty. Tanky križovali ulice, valcovali autobusy, električky, všetko čo im prišlo pod pásy. Naraz väčší zhluk ľudí, tank, blížiaca sa sanitka, na zemi žena, ktorej tank prešiel nohu. Rusáci, kalašníky na ramenách a ja začínam mačkať môj Yashica japonec aparát. A naraz rana do lakťa, foťák na zemi. Mladý blbeček sa tváril dosť suverénne, tak som vzal roha. Nepoužiteľná Yashica skončila v batohu. Celý deň som sa presúval milovanou Prahou. Striedal aparáty, ktoré boli použiteľné.

Uličkami Prahy, staromestským námestím, Karlovým mostom sme sa premiestňovali až na hrad. Rozhliadanie po priestore ma jemne zaskočilo pred mojimi očami. Nádherná figúrka starca s čiernou baretkou. Šok, mnou obdivovaný Jan Zrzavý, maliar. Aparát začal bláznivo cvakať a tu ho máš. Rusák, kalašnikov. Zúrivá tvár, priskočil a chcel mi aparát strhnúť z krku. Jemne vyplašený som ho radšej dal do ruky pitomcovi, ktorý ho otvoril a polo debilnou tvárou vytiahol film, dívajúc sa čo som nafotil. Vzal si ho chudák a zmizol. 34 vzácnych obrázkov v prdeli. Príbehy, fotografované zážitky zúrivo pokračovali celý deň.


 

A teraz šok. Sme v roku 2021. Zlodej v mojom ateliéri. Idiot, pobral všetko možné, veci boli záhadným spôsobom vrátené, všetky znehodnotené a pointa je na svete. Aparát Yashica ten, ktorý účinkoval za Okupácie znovu rozbitý takmer nelogickým spôsobom a znovu som si premietal udalosti z roku 1968 fotografované týmto dnes už historickým aparátom. Spirit okupácie, ale so mnou žije dodnes.


 

 

Ivan Kelly Köhler

Autor: - r -

Zdroj: Kelly

Foto: archív autora

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod