Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Hudobná

Aya úspešná na finále Česko-slovenského beat-festivalu

Žilinská skupina Aya zvíťazila v tohtoročnom finále súťaže Československého beat-festivalu, ktoré sa uskutočnilo 8. novembra v Brne. O dojmy z víťazstva sa so Žilinským večerníkom podelil manažér skupiny Mário Tománek.

22.11.2019 | 13:03

V súťaži Aya za sebou nechala olomoucký Bluesberg, tretí skončil brniansky Souperman a na štvrtej priečke sa umiestnili Particles z Trenčína. O výsledkoch rozhodovala porota v zložení: spevák Ludek Minka, producent Miroslav Jandora, bubeník skupiny Synkop 61 Jiří Rybář, bubeník Buty Richard Kroczek, hudobník, režisér a spisovateľ Jiří Vondrák, gitarista skupiny Bluenighr Jan Vrba, hudobný publicista Václav Hnátek, hudobník Luboš Javůrek a dramaturg festivalu Ivan Rössler. 

Podľa manažéra skupiny Mária Tománka sa Aya počas svojej takmer tridsaťročnej existencie nikdy nezúčastnila žiadnej súťaže. „Teraz sme vyhrali prvú súťaž, ktorú sme počas našej existencie absolvovali Doteraz sme žiadnu neriešili,“  hovorí Mário s úsmevom. Ako bonus za výhru si zahrajú na koncerte legiend 28. marca v pražskej Lucerne spoločne s legendami  českej a slovenskej hudobnej scény Michalom Prokopom a Framus Five, Romanom Dragounom a skupinou Futurum, Laurou a jej tigrami, skupinou Precedens, skupinou Vítkovo kvarteto a bratislavskými Bullet Holes. „Bude to pre nás po prvýkrát, čo si zahráme v pražskej Lucerne, je to taký muzikantský „Olymp“, takže sa na to veľmi tešíme,“ dodáva Mário Tománek.


Skupina Aya hrá v zložení: Mário „Maryša“ Tománek – gitara, spev, vedúci, manažér a autor hudby; Boris Lettrich – spev, autor hudby a textov, Radko „Pažo“ Pažej – bicie, Michal Bukviš – basová gitara, spev a Stano Vandlík – klávesy, spev. Skupina má za sebou 27 rokov hudobnej činnosti a sedem vydaných albumov.

Foto: archív skupiny Aya

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod