Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 0°C

Spravodajstvo

Bánovčanov zaskočili označené stromy. Vyrúbu historické moruše?

Mohutné stromy popri Námestí sv. Jána Bosca v Bánovej neuniknú zrejme žiadnemu pozornému oku. A nejednému oku neuniklo ani to, že ich nedávno označili tak, akoby sa ich chystali odstrániť.

11.02.2021 | 18:36

ŽILINA-BÁNOVÁ. Niekoľko prekvapených obyvateľov sa podľa našich informácií ihneď obrátilo na miestnych poslancov, ktorí potom začali zisťovať viac. „Mestský úrad má podnety od občanov na odstránenie týchto stromov. Odbor životného prostredia však konal nielen kvôli týmto podnetom, no najmä išiel na obhliadku, aby zistil oprávnenosť podnetov a stav týchto stromov – kvôli bezpečnosti. Po obhliadke skonštatoval, že stromy majú značné poškodenia a sú zrelé na výrub,“ vysvetľuje miestny poslanec Denis Cáder, podľa ktorého sa to týka piatich stromov.

 

Nič nie je isté

Podnet podľa poslanca posunula radnica na okresný úrad, kde má vraj odbor životného prostredia ešte všetko preskúmať. „Až následne odborník s oprávnením rozhodne, či výrub povolí a je oprávnený a nutný, alebo nie. Nateraz zatiaľ nikto nič odstraňovať nejde, až dokým okresný úrad k tomuto prípadu nevydá stanovisko. Mimo vegetačné obdobie, kedy je možné výrub realizovať, je od 1. októbra do 31. marca daného roku,“ dopĺňa Denis Cáder. Faktom podľa neho je, že konáre niektorých moruší zasahujú ako ponad chodník, tak aj nad cestu. „Určite nechceme bezdôvodne žiadne dreviny či stromy z mestských pozemkov odstraňovať. Práve naopak, chceme ich skôr vysádzať. Pri týchto stromoch je to teraz prioritne o ochrane života, zdravia občanov a majetku. Aby historické moruše neboli ohrozením. V minulosti ich údajne nie úplne odborne ošetrili/orezali, preto zrejme v niektorých častiach vysychajú. Verím, že sa nám spoločne podarí nájsť riešenie, kedy všetci spravíme ústupok, aby sa nám tu dobre, zdravo a bezpečne žilo.“

Foto: -dc-

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod