Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 6°C

Z regiónu

Barber Miroslav Jasenovský zbiera svetové ocenenia a odkazuje rovesníkom: Nenechajte sa odradiť v ceste za svojím snom

Rodák z Rajca pričuchol k holičstvu vo svojich osemnástich rokoch. Presne od 1. januára 2018 začal písať svoj príbeh a razom sa vypracoval medzi špičku na česko-slovenskej scéne. Miroslav Jasenovský (24) získal viacero prestížnych ocenení a v našom rozhovore prezrádza cestu za úspechom v biznise barber remesla.

28.10.2023 | 12:01

Ako ste sa dostali k profesii barbera?

Učil som sa za mechanika hasičskej techniky, popri tom som robil zmiešané bojové športy a stále hovorím, že toto bol zázrak, pretože verím v Boha a nehanbím sa za to. Modlil som sa za to, aby som našiel prácu, ktorú by som miloval. Chcel som byť policajt alebo vojak, no raz som ostrihal svojho kamaráta Dávida a on bol potom šťastný. Zrazu som cítil, že môžem robiť ľudí šťastnými. Videl som v zrkadle nádych šťastia po mojej práci, čo ma doteraz nesmierne napĺňa. 1. januára 2018 som si povedal, že musím byť barber a začal som na tom pracovať, presne od tohto momentu na sebe v tomto priemysle neustále pracujem.

Kedy ste si otvorili salón a aké náročné to bolo?

Písal sa október 2020, teda fungujem na trhu už tri roky. S mojím spoločníkom Jánom Majchrákom sme sa spojili, keď sme predtým robili zostrihy pre pánov v domácich podmienkach. Mal som pracovňu u babky v dome, za čo jej doteraz ďakujem. Bolo to krásne obdobie, lebo vidieť pred starou chalúpkou parkovať najnovšie značky áut je riadny kontrast. Ľudia ako aj ja tento priestor doslova milovali a doteraz na to s nostalgiou spomínam.


 

Vraj ste historicky jediný oficiálny barber shop v Rajeckej doline. Ako je to možné?

Myslím si, že všetci sa báli, a my máme klientelu od Dolného Kubína až po Bratislavu. Mám pocit, že všetci sa u nás cítia ako doma v obývačke. Snažíme sa robiť dobrú prácu, ponúkať emóciu a celkový priestor dýcha dobrou atmosférou. Preto by som rád poďakoval nášmu dizajnérovi Jánovi Mlynárovi zo spoločnosti Industrio. Vážime si všetkých našich zákazníkov, ale nikdy nezabúda na tých, ktorí nám pomohli a stále pomáhajú v neľahkej ceste nahor.

Chodíte na medzinárodné súťaže, aké sú vaše najväčšie úspechy?

Podarilo sa mi vyhrať na česko-slovenskej súťaže prvé miesto v strihu na čas, to bolo tento rok v marci. Určite je to pre mňa najväčší úspech v konkurencii 50 barberov. Naposledy som sa zúčastnil v Sofii na súťaži v súboji európskych barberov a skončil som na 2. mieste, keď ma porazil domáci barber. Samozrejme, gratulujem mu, ale do budúcnosti mu to nedarujem. Urobil som nejaké chyby, ktoré už neurobím. Čaká ma súťaž v Lotyšsku, kde verím, že sa mi bude dariť.


 

Ako prebiehajú súťaže barberov?

Naposledy sme mali súťaž v Bratislave, kde prišiel Rytmus a láka to pozornosť verejnosti. Je viacero kategórií od strihov na čas po rôzne vzory či klasické strihy. Rozhoduje porota zložená z uznávaných osobností barberov a oni rozhodujú o jednotlivých víťazoch. Napríklad v Sofii som bol sám z celého Slovenska, v Bratislave jediný zo Žilinského regiónu. Preto by som rád povzbudil kolegov, aby sa nebáli a ukázali svoje umenie svetu. My Slováci máme na viac, len si musíme v rozumnej miere veriť.


 

Myslíte si, že v dnešnom svete je barber už nevyhnutným povolaním?

Je pre všetkých chlapov, ale veľa ľudí to podceňuje. Toto remeslo dáva mužom sebavedomie, vizuál a energiu. Budete sa čudovať, ale barberov potrebujú hlavne ženy, lebo milujú mužov so štýlom. My sa snažíme mužom bez štýlu dodávať štýl. Rozumiem staršej generácii, že oholiť sa môžu doma alebo vyhľadávajú kaderníčky. My nerobíme obyčajné strihanie, my predávame energiu a emóciu, preto každému mužovi odporúčam, aby to najskôr raz zažil a potom hodnotil.


 

Čo by ste odkázali mladej generácii, aby išla za svojimi snami?

Nech nestrácajú čas nad sociálnymi sieťami, ale pracujú reálne na svojich snoch. Snažte sa byť tou najlepšou verziou samých seba pre spoločnosť a nenechajte sa odradiť. Napríklad môj otec bol na začiatku proti mojim výmyslom a teraz je mojím najčastejším zákazníkom. Život píše krásne príbehy, nenechajte sa nikdy odradiť, aby vždy niečo pekné nenapísal aj pre vás.

 

KTO JE MIROSLAV JASENOVSKÝ (24)?

 

Bydlisko: Rajec

Stav: ženatý, manželka Kristína (20), bezdetný

Povolanie: profesionálny barber

Záľuby: bojové športy, zábava a párty s kamarátmi

Cestovateľský sen: Thajsko

Typická vlastnosť: vytrvalosť

Na ľuďoch neznášam: falošnosť

Ľudský vzor: mama Katarína

Životné krédo: pod tlakom vznikajú diamanty


 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod