Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 7°C

Šport

Basketbalový Academic pred štartom novej sezóny: O postup sa chceme športovo pobiť

Vo svojom úctyhodnom veku má energie stále na rozdávanie. Všetok čas venuje žilinskému basketbalu, ktorý sám zastrešuje od roku 1965 a znova ho chce postaviť na nohy. Pred štartom novej sezóny (10. októbra) basketbalového celku Academic ŽU Žilina sme sa zhovárali s trénerom i predsedom Milanom Rožánkom (79). V I. lige mužov chcú vysokoškoláci útočiť na najvyššie priečky zaručujúce postup do extraligy.

08.10.2020 | 15:10

V akých súťažiach sa predstaví Academic v sezóne 2020/2021?

Budeme hrať dve súťaže. V I. lige sme boli vyžrebovaní do skupiny VÝCHOD, kde je päť mužstiev a sezóna štartuje 11. októbra. Prvé kolo máme voľno, začíname až 18. októbra doma proti Levoči a aj ďalší týždeň by sme mali hrať doma proti Žiaru nad Hronom. Domáce prostredie budeme mať v hale Žilinskej univerzity. Až na dve výnimky má náš káder do 23 rokov a prihlásili sme tím U 23, ľudovo sa súťaž nazýva „mladí muži“. V tomto prípade hráme II. ligu, ktorá má výborné obsadenie, sme v skupine ZÁPAD, kde je sedem tímov. Chceme, aby mali hráči vyššiu vyťaženosť a mohli ukázať svoje kvality. V sobotu budeme mať hrací termín domácich zápasov II. ligy U 23, nedeľa bude patriť I. lige v stálom termíne, teda o 14. h.

Stanovili ste si tie najvyššie ciele?

Prvý cieľ nastal teraz v rámci univerziády (pondelok 5. 10. odštartovali basketbalové súťaže – pozn. autora), kde chceme obhájiť titul slovenských univerzít. Druhý cieľ spočíval v účasti na majstrovstvách sveta univerzít, ktoré sa mali konať v Srbsku, ale pre koronavírus sa presunuli na neurčito. Tretí cieľ bol postúpiť do extraligy, ale musíme poriadne zabojovať, lebo v súťaži bude aj Komárno s viacerými kvalitnými hráčmi. Mali hrať extraligu, tam sa neprihlásili a napokon idú hrať I. ligu. Uvidíme, o postup sa však chceme športovo pobiť.

Kto bude okrem vás v realizačnom tíme?

Ja mám akoby tri funkcie, som predseda, tajomník i tréner Academicu. Pomáha mi môj syn Róbert, ktorý je vedený ako asistent a vedúci družstiev. Výbor tvoria Jozef Federič, Róbert Rožánek starší a Jakub Merešš starší. Teší ma, že nám výdatne pomáha aj po finančnej stránke pán Federič, ktorý bol v minulosti dlhodobo predsedom klubu.

Máte finančne vykrytý rozpočet na aktuálnu sezónu?

Momentálne prežívame v tomto smere dobré časy. Dávno sme nemali situáciu, že by sme neevidovali počas sezóny žiadne finančné problémy. Náš rozpočet je na úrovni okolo 16-tisíc eur, čo nám bude stačiť. Dostali sme dotáciu z vysokoškolského športu, prispelo mesto Žilina a pomohli aj sponzori. Sme amatérsky šport, hráči honorár nedostávajú. Zdá sa, že všetko bude fungovať, ale máme veľké problémy s priestormi.

Nemáte kde trénovať?

Od povolenia opatrení sme mali výborné podmienky, lebo sme mali každý deň tréningy, aj v nedeľu, dokonca aj dvojfázovo na univerzite. Teraz sa začalo vyučovanie a hala je preplnená. Tešili sme sa, že od 1. októbra sa dostaneme do troch telocviční v Žiline, no dostal som správu, že to tak nebude. Nechcem ich menovať, ale ja sám nerozumiem zastaveniu prenájmu pre neotvorenie telocviční. V iných mestách je zrejme výklad aktuálnych pravidiel s koronavírusom iný ako v Žiline. Zostávame vo fáze, keď trénujeme na univerzite vo štvrtok, piatok a pondelok minitréning v čase od deviatej do desiatej večer. Sám neviem, ako máme ďalej pokračovať v tréningovom procese, potrebujeme predsa trénovať na dennej báze. Týmto problémom sa zaoberám už druhý týždeň a ak sa to nezlepší, tak sme zbytočne dvojfázovo trénovali. To máme v pondelok, utorok a stredu oddychovať? Som z toho dosť nahnevaný.

Zamrzela vás správa ako nestora žilinského basketbalu, že klub BK Slávia Žilina nepodal prihlášku do extraligy pre tento rok?

Musím povedať, že basketbal som v Žiline „porodil“ od môjho príchodu do mesta v roku 1965. Muži vypadli z krajského majstrovstva a začínal som na zelenej lúke. Stavili sme na vysokoškolských hráčov, čo existuje doteraz. Minulú sezónu sa z extraligy nevypadlo, len tím sa neprihlásil. Som nahnevaný, že to takto dopadlo. Taká Prievidza nemá ani peniaze, ani kvalitu, no v extralige zostali. Celkovo najvyššia súťaž so siedmimi tímami je hanba basketbalu, to sa nedá inak povedať. Žilinské vedenie nechcem obviňovať, len za minulú sezónu utratili dva rozpočty na jednu sezónu, a preto to tak dopadlo. Napríklad Ondrej Šoška mal veľkú snahu, aby extraliga neskončila, no nepodarilo sa mu to, bohužiaľ.

Vraj ste mali po náhlom konci ligy na starosti žilinských hráčov.

Vybavil som chlapcom telocvičňu, aby mohli počas prestávky trénovať. Či už moji vnukovia, Merešš, alebo aj Turza mali zabezpečený tréningový proces a do klubov mohli prísť pripravení. Teší ma, že Šimon Turza hráva extraligu vo Svite, i keď som ho veľmi chcel v našom tíme, ale peniaze sú dnes rozhodujúce.

Ako vnímate celkový stav športu v Žiline? Je na úpadku?

Žilina bola dlhodobo po Bratislave a Košiciach najšportovejšie mesto. Prekvitalo tu množstvo športov od futbalu, hokeja, basketbalu, hádzanej či volejbalu. Špeciálne v československej, potom v slovenskej lige hralo v jednom kuse najvyššiu súťaž v basketbale, pričom sme boli na tom lepšie, ako napríklad Inter Bratislava či Pezinok. V jednom čase mal náš vysokoškolský klub desať športov v najvyšších súťažiach. Dnes chýbajú Žiline športoviská, možno toto mesto nemá šťastie na primátorov či županov. Zrejme športu nefandili, lebo sa nič nevybudovalo. Hnevá ma, že Žilina nemá telocvične, halové športy nemajú vlastnú halu a sme na tom veľmi zle. Takéto mesto nemá atletickú dráhu? Asi to so žilinským športom nerobíme dobre, podľa mňa ide dole vodou. Neviem, kde sa to až môže zastaviť.

 

KÁDER PRED NOVOU SEZÓNOU

Ľuboš Blažíček, Tomáš Boroň, Richard Černák, Marek Čurilla, Andrej Dusa, Branislav Ďurčík, Šimon Ďuriš (kapitán družstiev), Stanislav Fedor, Miroslav Futo, Jakub Grisa , Patrik Kľučka, Patrik Kuric, Marek Liška, Filip Pažický (zranený, čaká ho dlhšia absencia), Richard Rožánek, Andrej Sýkora, David Lukáč, Oliver Lukáč, Adam Krkoška, Dávid Molnár. Pendlujúci hráči: Branislav Mátych (Handlová – Žilina), Simeon Jackuliak (Lučenec – Žilina), Ján Zorvan (Lučenec – Žilina)

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Daniel Stehlík - cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod