Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 1°C

Spravodajstvo

Benefícia pre Regionálne centrum autizmu v Žiline naplnila svoje poslanie

Posledný májový večer sa v žilinskom Dome odborov niesol v slávnostnej atmosfére. Regionálne centrum autistov v Žiline usporiadalo pravidelný benefičný koncert. Výťažok z charitatívneho podujatia použije na materiálno-technické vybavenie a pre potreby žiakov a klientov centra.

06.06.2023 | 17:11

ŽILINA. Detí s diagnózou autizmu z roka na rok pribúda a nie je jednoduché zaradiť ich do spoločnosti. Beáta Matušáková, zriaďovateľka a riaditeľka základnej a materskej školy pre autistov v Žiline, prvej na Slovensku, sa tejto problematike dlhodobo venuje. Je nevyhnuté šíriť povedomie o autizme, ktorý je z doteraz obostretý rúškom tajomstva.


 

 

Práve ich centrum poskytuje komplexnú starostlivosť pre deti i dospelých s autizmom a v neposlednom rade i služby pre ich rodičov, ktorí často nevedia ako s takouto životnou situáciou naložiť. „My sme tu na to, aby sme im dávali objektívnu pozitívnu perspektívu, že netreba prestávať a s dieťaťom stále niečo robiť. Mnohé deti, ktoré sme ako 3-4-ročné mali v špeciálnej materskej škole dnes vedú plnohodnotný život. Vyučili sa, majú maturitu, sú z nich úspešní športovci. Keď je snaha rodičov podporená spoluprácou s nami, dieťa môže napredovať,“ povedala Beáta Matušáková.


 

Na benefičnom koncerte vystúpilo viacero umelcov, prišlo množstvo pozvaných hostí. Všetci prispeli na dobrú vec, ktorá si zaslúži pozornosť i ocenenie.


 

Foto: Milan Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod