Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Z regiónu

Betlehemské svetlo príde do Žiliny vlakom 17. decembra

Ku koncu novembra sa skupiny pútnikov na čele s Dieťaťom svetla vydajú do Betlehema. Tu odpáli a letecky prinesie do Rakúska plamienok symbolizujúci radosť a pokoj Vianoc. Plamienok sa odpaľuje z večného svetla olejovej lampy, ktoré nepretržite horí už niekoľko storočí v Bazilike Narodenia Pána. Na slávnostnej ceremónii v jednom z viedenských kostolov sa potom odovzdáva ďalej a zo sviečky na sviečku putuje medzi miliónmi ľudí.

14.12.2022 | 09:35

Zo stanice rovno do kostolov

Do Žiliny Betlehemské svetlo privezú skauti 17. decembra vlakom R 703 Považan s príchodom o 10.29 h a aj  vlakom Ex 605 Tatran s príchodom o 11.29 h. Medzi ľudí ho už počas ďalších dní budú roznášať žilinskí skauti: „Toto svetlo jednak ostáva u niektorého zo skautov, aby pri distribúcii bolo kedykoľvek k dispozícii, ale zároveň sa už priamo zo železničnej stanice roznáša do farností po dohode s ich správcami. V nedeľu, 18. decembra, ho v Katedrále Najsvätejšej trojice v Žiline odovzdáme na sv. omši biskupovi mons. Tomášovi Galisovi. Od tohto momentu bude v Katedrále Betlehemské svetlo k dispozícii a veriaci si ho tu budú môcť odpáliť,“ povedal nám vedúci skautského 19. oddielu Falco v Žiline.

Do tristo miest a obcí

Od roku 2013 Betlehemské svetlo cez hranice prináša na Slovensko najlepšia družina v aktuálnom roku, Družina roka. Betlehemské svetlo priniesli tento rok skauti na Slovensko z Viedne 10. decembra a stalo sa tak už 33. krát. Potom svetlo odovzdali poľským a ukrajinským skautom a prezidentke Zuzane Čaputovej. Počas ďalších dní zabezpečia jeho rozvoz po Slovensku. Po dvojročnej prestávke ho budú rozvážať aj vlakovými spojeniami. Počas posledného predvianočného víkendu, v sobotu 17. decembra, už od skorého rána budú skautské posádky roznášať vlakmi svetlo po celom Slovensku a doručia ho do viac ako 300 miest a obcí. Betlehemské svetlo sa dostane aj do obcí, kde nie je vlakové spojenie, aby k nemu mal prístup čo najväčší počet ľudí. V nedeľu, 18. decembra, ho dokonca vynesú na Hrebienok a na Lomnický štít a na omšiach po celom Slovensku ho oficiálne odovzdajú veriacim. Skauti budú roznášať svetlo až do Štedrého dňa.

Z dávnej minulosti

Na prelome 11. a 12. storočia turecké kmene Seldžukov okupovali najmä časti Malej Ázie a Blízkeho východu, kde sa narodil, žil a umrel Ježiš Kristus a znemožnili kresťanom tieto posvätné miesta navštevovať. Na výzvu pápeža Urbana II. zorganizovali rytieri križiacku výpravu do Palestíny. Oslobodili Betlehem aj Jeruzalem. Jeden mladý križiak sa v tom čase zaprisahal, že prinesie do svojej rodnej Florencie plamienok ohňa z betlehemskej baziliky. Bolo to nepravdepodobné, lebo z križiackych výprav sa mnoho ľudí nevrátilo. Tesne pred Vianocami v roku 1099 dorazili do Florencie otrhaní mládenci. Viedol ich jeden so zapálenou sviecou. Všetci prisahali, že plamienok je skutočne z Betlehemu a onen mládenec ho niesol v čase i nečase po púšti i mori, len aby splnil svoj sľub. Sviecu umiestnili v kostole, odkiaľ si ho potom odpaľovali ostatní obyvatelia. V stredoveku to bol prvý a posledný plameň z Kristovho rodiska.

Z novej histórie

Betlehemské svetlo napĺňa takto svoje poslanie byť symbolom jednoty, nádeje, lásky a radostnej predzvesti Vianoc. Na celom Slovensku sa postupne rozsvecujú svetielka ako články reťaze, aby na Štedrý deň vytvorili reťaz svetla, ktorá nás všetkých symbolicky spája.

Nebolo to vždy tak. Tradíciu roznášať plamienok Betlehemského svetla založili v roku 1986 Rakúšania, ktorí sa takto snažili zaujímavým prvkom ozvláštniť vianočnú televíznu reláciu. Poslali do Betlehema lietadlom telesne postihnuté dieťa, ktoré v Bazilike Narodenia Pána odpálilo z večného svetla z olejovej lampy, ktoré nepretržite horí už niekoľko storočí, plamienok a prinieslo ho späť. Miestni skauti sa Svetla ujali v roku 1989 a začali ho roznášať do ostatných častí Rakúska. Následne sa tento zvyk rozšíril aj do ostatných krajín susediacich s Rakúskom, vrátane Slovenska, na ktorom roznášajú skauti svetielko už od roku 1990.

 

Autorka: Iveta Frolková

 

Foto: snímky archív T. M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod