Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 7°C

Šport

Bezpečnejšie Slnečné skaly pre horolezcov

Občianske združenie Horolezecký klub EDELWEISS zo Žiliny zrealizovalo tento rok projekt „BORHÁK“, kde prostriedky pochádzajú z nadácie Pontis.

12.11.2013 | 11:23

V spolupráci s Horskou službou Malá Fatra, ktorá nám spravila revíziu oblasti zameranú na bezpečnosť pri horolezeckej činnosti, po ktorej nám určila konkrétne skalné útvary, na ktoré sa máme zamerať v prvom rade kvôli havarijnému stavu postupových istení. Projekt sa realizoval od mája 2013 do októbra 2013 a bol zameraný na skalné útvary: Lietačky, Oáza a Vyhliadka.

Projekt mal štyri body: Zvýšenie bezpečnosti pohybu pod a v okolí skalných útvarov, Úpravy prístupových trás a okolia skalných útvarov, Doplnenie a výmena starých postupových kotviacich bodov (borhákov), Vytvorenie stanovíšť (štandov) na nácvik záchrany pri nehode (páde spolulezca) na horách.

Na všetkých spomenutých skalných útvaroch boli odstránené väčšie voľné skaly a skalné bloky, čím sa zvýšila bezpečnosť pohybu pod nimi. Bol upravený prístupový chodník k oblasti Lietačky, čím sa zamedzilo erózii. V skalných oblastiach boli odstránené nevhodné istiace body, ktoré boli nahradené novými a nebezpečné úseky boli doistené. Na skalnom útvare Lietačky v jej pravej časti boli vybudované stanovišťa na nácvik záchrany v skalnej stene.

Celý projekt bol zrealizovaný dobrovoľníckou prácou, kde ich odmenou bolo chlapské potľapkanie po pleci a dobrý pocit na duši. Týmto chceme pozvať horolezeckú verejnosť na novo preistené skalné útvary.

Patrik Karch
Snímka archív klubu

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod