Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 3°C

Spravodajstvo

Biela vrana Jaroslav Macek: Najviac ma potešila gratulácia od prezidentky

Horúcu linku mal od novinárov počas celého týždňa. Príležitosť položiť pár otázok laureátovi ocenenia Biela vrana Jaroslavovi Macekovi využila aj naša redakcia. Predseda Okresného súdu Žilina si vyslúžil mnohé pozitívne ohlasy, z čoho ostal i sám podľa jeho slov prekvapený.

03.02.2021 | 19:52

Prakticky ubehol týždeň od udelenia ceny Biela vrana. Dostali ste čisto pozitívne reakcie? Predsa len, žilinskí sudcovia nemajú tieto dni príliš dobré renomé na Slovensku.

Hoci som sa toho trochu obával, ohlasov bolo veľmi veľa a z nich mnoho kladných. Predtým som mal negatívnu skúsenosť, keď som dostal cenu od americkej ambasády a jedným dychom musím dodať, že ja si žiadne ceny nepýtam. Teraz boli ohlasy veľmi pozitívne, najviac ma potešila gratulácia od pani prezidentky Zuzany Čaputovej.

Výnimočná je vaša aktivita v rámci protischránkového zákona, začo ste boli aj ocenený. Ako ho vnímate?

Pre mňa bol register výnimočný v tom, že sme ho vytvorili na zelenej lúke, bez možnosti sa niekde inšpirovať. Museli sme vytvoriť niečo, čo sme nemali kde odkopírovať. Keď sme register vytvárali, boli sme asi prví na svete. Dnes sa už takéto registre musia vytvoriť povinne, pretože štátom Európskej únie táto povinnosť vyplýva priamo z európskej smernice. A tým je výnimočnosť nášho registra, v tomto zmysle, preč.

Máte už doma sošku, keďže galavečer sa nemohol pre aktuálne opatrenia uskutočniť?

To je úsmevné, lebo ja už ju mám doma dlhší čas. Natáčanie medailónov sa robilo ešte v októbri, tradične sa cena Biela vrana odovzdáva 17. novembra, no pre pandémiu sa to natiahlo a hľadala sa cesta, aby sa to vyriešilo online. Finálny produkt v rámci videostreamu bola poskladaná kompilácia, ktorá sa rodila dosť dlho.

Dostali ste od priateľov po tejto cene novú prezývku?

V jednej správe som mal označenie „biely vraniak“. Iné nové označenie nedostávam, kamaráti sa zatiaľ nechystajú volať ma inak. Avšak v gratulačných správach sa to objavovalo, no toto sa dlhodobo neujme ako náhrada za moje krstné meno.

Naučili ste sa negatívne reakcie vo svojom vnútri filtrovať?

Pochopil som, že to k mojej práci patrí. Nemôžu vás všetci ľudia hodnotiť len kladne, naučil som sa s tým žiť.

 

 

 

Ako poznačil koronavírus plynulosť Okresného súdu Žilina?

Platí vyhláška ministerstva spravodlivosti, ktorá obmedzila konanie pojednávaní. Sú to nevyhnutné veci trestné a porúčenské. Bežné civilné spory boli zrušené, súd pracuje v utlmenom režime. Trocha to tlačíme pred sebou a upravili sme pracovný režim na najväčšiu mieru home office. Skrátili sme úradné hodiny, podanie na podateľni, fungovanie obchodného registra a bežný chod je zachovaný. Mnohé konania sú však pozastavené, to je realita.

Aký je podľa vás aktuálny stav žilinského súdnictva v rámci faktov posledných dní, keď došlo k zatýkaniu sudcov Krajského súdu Žilina?

Medzi sudcami treba selektovať. Každý si svojím spôsobom tvoríme povesť, nie sme všetci rovnakí. Preto nemôžeme sudcov ani v Žiline hodiť do jedného vreca.

Ako pretvoriť tento obraz, aby ľudia sudcom verili?

Dlhodobo opakujem, že v aktuálnej situácii to je beh na dlhé trate. Dôvera sa ťažko získava a ľahko stráca.

V kuloároch sa spomína, že bude obvinených oveľa viac sudcov zo Žiliny. Viete o tom niečo viac?

Ani nemôžem a v zásade ani neviem o tom hovoriť. Orgány činné v trestnom konaní pracujú v neverejnom režime, v zásade by nikto nemal vedieť podrobnosti. Toto bude vždy vyvolávať množstvo fám, klebiet, ale zatiaľ mám pocit, že orgány konali pomerne utajene.

Vraj ste zvažovali po akcii Plevel (september 2020) odstúpiť z postu šéfa okresného súdu...

Zvažoval som aj túto alternatívu, lebo som líder súdu. Na mojom súde je 180 ľudí a ani pri najlepšej vôli ich nedokážete skontrolovať na sto percent, čo robia v práci či vo voľnom čase. Zvážil som to, nedá sa byť predsa zodpovedný za celý svet.

Nebojíte sa, že vám NAKA niekedy doma nečakane zaklope na dvere?

Hádam nie (smiech).

Aký je váš odkaz pre Žilinčanov do roka 2021?

Žilinčanov by som zaželal hlavne veľa zdravia. A aj keby som bol pozitívny, tak im želám hlavne veľa negatívnych testov.

 

 

ČAPUTOVÁ POUKAZUJE NA SKUTOČNÝCH HRDINOV

„Vážim si, že Biele vrany zviditeľňujú skutočných hrdinov. Aj tých, ktorí sa strácajú v kriku internetu, lebo ich hrdinstvo nie je dať o sebe vedieť, ale pomáhať v situáciách, kde iní zlyhali. Bez publika, len pre prospech spoločnosti, komunity a pre vec samotnú. Jaroslav Macek vedie takzvaný protischránkový register a zosobňuje kvality a integrity sudcu, akých na Slovensku potrebujeme,“ napísala Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív J.M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod