Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 8°C

Spravodajstvo

Bikesharing v Žiline čoskoro skončí, bicykle budú dostupné už len do konca novembra

Systém zdieľania verejných bicyklov zaznamenal v Žiline obrovský úspech. S príchodom zimy bude jeho prevádzka na istý čas obmedzená.

29.10.2019 | 12:00

Mestské bicykle sú Žilinčanom a návštevníkom mesta k dispozícii od marca tohto roka. Bikesharing už počas prvých dní lámal rekordy, Žilinčania si prepravu na bicykli doslova zamilovali. Od spustenia registrácie začiatkom februára sa do systému zdieľania bicyklov prihlásilo takmer 22-tisíc užívateľov. Minulý týždeň prekročil počet prenájmov bicyklov magických 250-tisíc. V Žiline si ľudia zapožičajú bicykel v priemere na 16 minút, čo svedčí o ich používaní najmä na krátke vzdialenosti – v rámci presunu po meste.

„Pri voľbe umiestnenia stanovíšť systému zdieľaných bicyklov sme prioritne využili pozemky vo vlastníctve mesta. Pri umiestnení stanovíšť sme dbali na zabezpečenie dostupnosti z a do kľúčových lokalít, zohľadnili sme aj potreby študentov osadením stanovíšť pri univerzitách, internátoch, knižnici či poskytovateľoch služieb – ponuky voľnočasových a športových aktivít,“ uviedol primátor mesta Peter Fiabáne.

TOP PRE ŠTUDENTOV
Verejné bicykle sú atraktívne najmä pre školopovinných. Od začiatku nového školského roka sa do systému zaregistrovalo ďalších 1600 nových užívateľov. Študenti využívajú bicykle najviac pri internátoch na Hlinách, Veľkom Diele, pri univerzite alebo plavárni. Je to práve z toho dôvodu, že prvá hodina jazdy je zdarma. Ak užívateľ vráti bicykel do 1 hodiny od začiatku výpožičky na ktorékoľvek stanovište, môže si po vrátení požičať ďalší bicykel – opäť zdarma.

Pozor, bicykle budú záujemcom vzhľadom na prichádzajúcu zimu k dispozícii už len do konca novembra – v závislosti od počasia. Následne budú zazimované. Aby ich Žilinčania mohli aj nasledujúci rok plnohodnotne využívať, mesto Žilina vyzýva, aby s nimi zaobchádzali šetrne. „Aj touto cestou apelujeme na obyvateľov nášho mesta, aby oznámili prípadné nesprávne alebo nedovolené zaobchádzanie s bicyklom,“ povedal Peter Fiabáne.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod