Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Zaujalo nás

Bikesharing v Žiline MEGAúspešný: za jeden mesiac evidujú až 16-tisíc výpožičiek

Zdieľané bicykle v Žiline si ľudia počas mája požičali takmer 16 000-krát.

12.06.2020 | 13:00

Záujem Žilinčanov o zdieľané bicykle v rámci projektu BikeKIA rastie aj počas mimoriadnej situácie. Z dôvodu preventívnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu sa pôvodný termín otvorenia novej bikesharingovej sezóny presunul v tomto roku o mesiac.

Bicykle sú od 1. mája opäť v uliciach Žiliny a počas prvého mesiaca prevádzky si užívatelia vypožičali bicykle takmer 16 000-krát. Od konca predchádzajúcej sezóny sa do systému BikeKIA registrovalo bezmála 3 000 nových užívateľov, z nich 1 808 v priebehu mája. Najviac výpožičiek sa uskutočnilo dňa 22. mája, kedy si bicykle požičali 907-krát.

Pred otvorením novej sezóny za sprísnených hygienických opatrení bolo ťažké predpokladať záujem verejnosti.

„Obavy sa ukázali byť bezpredmetné, čo dokazuje aj zvyšujúci sa počet nových registrácií a výpožičiek bicyklov. Žilinčania, ale aj návštevníci krajského mesta majú bikesharing vo veľkej obľube, čo ma veľmi teší, pretože koncept „zelenej“ mobility je mi blízky. Vždy, keď je to čo len trochu možné, sa po našom meste presúvam či už na bicykli alebo peši,“ povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.  

„Napriek dočasnej nepriaznivej epidemiologickej situácii, popularita systému dosahuje vzostupný trend aj v tomto roku. V nadácii sa veľmi tešíme, že sme spolu s partnermi projektu spojili pozitívnu tradíciu cyklistického športu v regióne a inovatívny prístup k mobilite do jedného projektu s významným pozitívnym dosahom nie len na obyvateľov mesta Žilina,“ dodal správca Nadácie Kia Motors Slovakia Branislav Hadár.


Prevádzkovateľ projektu, spoločnosť ARRIVA, sa vzhľadom na preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu zaviazala k dennej dezinfekcii bicyklov a naďalej vyzýva užívateľov na dodržiavanie hygienických bezpečnostných odporúčaní pri manipulácii s bicyklami.

„Popri zdôrazňovaní dôležitosti dodržiavania hygienických bezpečnostných odporúčaní pri používaní bicyklov, v komunikácii s užívateľmi pokračujeme aj v ich edukácii a vyzývame každého užívateľa na šetrné zaobchádzanie s bicyklami. Iba vďaka ohľaduplnému a šetrnému zaobchádzaniu budú môcť zdieľané bicykle verne slúžiť obyvateľom Žiliny ešte dlhé roky,“ povedal generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku László Ivan.

Od mája si môžu v Žiline užívatelia vypožičať celkom 120 bicyklov na 20 staniciach. Od začiatku júna je opäť sprístupnená stanica Internáty Veľký diel, ktorá bola z dôvodu rekonštrukčných prác na objekte, pri ktorom sa nachádza dočasne neprístupná. V novej sezóne pribudli v staniciach aj ďalšie stojany na bicykle, dnes je ich na 20 miestach v meste spolu 192.

Záujemcovia o službu sa môžu aj teraz bezplatne zaregistrovať prostredníctvom webu www.bikekia.sk alebo aplikácie, dostupnej bezplatne pre Android a iOS. Následne si budú môcť prostredníctvom smartfónu požičať bicykel zo stojana.

Bikesharing v Žiline je bezplatný po dobu jednej hodiny. Súčasťou staníc sú stojany na bicykle a informačný panel s popisom systému – návodom na požičanie a vrátenie bicykla. Každý bicykel má zabudovaný GPS lokalizátor.

 

Autor: - r -

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod