Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 4°C

Kultúra

Blaho Uhlár skúša v žilinskom divadle

26.03.2013 | 08:50

V Mestskom divadle v Žiline začal originálnou metódou kolektívnej tvorby skúšať nekonvenčný Blaho Uhlár. Na začiatku neexistuje žiadny scenár, ale ani len predstava, o čom by budúca hra mala byť. Všetko sa začne rodiť z nezáväzných debát, hádok, rozprávania o všetkom možnom. Po úvodných skúškach a úvodnom zbližovaní so súborom sa zrazu začne črtať budúca inscenácia.


Z rôznych vzájomných hier a divadelných improvizácií sa následne vyhmatá námet, téma alebo okruh tém, ktoré sú pre daný okruh ľudí v danom konkrétnom čase zaujímavé. Po vytvorení konečného scenára začne proces inscenovania, ktorý sa už nelíši od práce v iných divadlách. Máloktorý režisér si dovolí prísť pred súbor bez dogmy a dokáže vytvoriť atmosféru kolektívnej tvorby a vzájomnej dôvery. Samotný fakt, že autor a režisér Blaho Uhlár, ktorý sa profesionálnemu divadlu vyhýba, bude realizovať dielo u nás, berie Mestské divadlo (MD) Žilina ako ocenenie svojej dramaturgie a tvorby v posledných sezónach.

 

Celý tvorivý proces inscenácie môže zásadným spôsobom obohatiť a posunúť hereckú skúsenosť a schopnosti umeleckého súboru MD Žilina a objaviť v ňom nové polohy. Pre žilinské publikum to môže byť pozitívna provokácia, keďže Blaho Uhlár rád komunikuje s publikom na nekonvenčné a podstatné témy súčasnosti. Očakávame dynamiku, nekonvenčnosť a provokáciu v dobrom slova zmysle.

-zp-

Snímka archív MD Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod