Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 12°C

Zaujalo nás

Borovica zo Žiliny súťaží o titul Strom roka

Obľúbená súťaž nadácie Ekopolis pozná svojich finalistov, medzi ktorými sa tento rok nachádza aj zástupca zo Žiliny. Podarí sa vyhrať krásnej borovici tento titul?

15.08.2023 | 08:00

V Lesoparku Chrasť rastie nevídaná kráska, ktorá má už približne 120 rokov. Borovica lesná s netradičným kmeňom sa nachádza v areáli Žilinskej univerzity a bola aj svedkom toho, ako v roku 1925 postavil žilinský hoteliér Pavol Folkman známu drevenú budovu s vežičkami, ktorú poznáme pod názvom Paľova búda. Borovica je zaujímavá najmä svojím kmeňom, ktorý sa akoby skladal zo štyroch častí. Ako sa píše na stránke nadácie Ekopolis, „strom a Paľova búda tak spolu vytvárajú neuveriteľnú dvojicu a malebne dotvárajú moderný campus Žilinskej univerzity“.

Naša borovica súťaží v ankete Strom roka spolu s ďalšími jedenástimi stromami, pričom je jediným stromovým zástupcom Žilinského kraja. Hlasovanie verejnosti pre aktuálny 21. ročník ankety končí 30. septembra. Ak si myslíte, že by tento titul mala získať borovica od Paľovej búdy, hlasujte za ňu na stránke www.ekopolis.sk.

 

Druh: Borovica lesná

Latinský názov: Pinus sylvestris

Vek: 120 rokov

Obvod: 350 cm

Výška: 25 m

Lokalita: Univerzitné pastoračné centrum pri Žilinskej univerzite, okres Žilina, Žilinský kraj

Autor: - r -

Foto: Nadácia Ekopolis

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod