Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 1°C

Šport

Brankár Samuel Petráš zbiera cenné skúsenosti: Každým zápasom cítim väčší pokoj

Svojich konkurentov na brankárskom poste zatiaľ do fortunaligových zápasov v tejto sezóne nepustil. Rodák z Rajca Samuel Petráš (21) je jednotkou žlto-zelených medzi tromi žrďami, pričom každým duelom si buduje väčšie sebavedomie. Po výhre v 12. kole nad Senicou (3:1) sme mu v mixzóne položili pár otázok, kde prezradil, ako zvláda aj funkciu tímového pokladníka.

04.11.2020 | 17:48

Zvládli ste podľa vás prvú polovicu základnej časti Fortuna ligy na výbornú?

Niektoré prehry boli nepríjemné, hlavne tá v Zlatých Moravciach. Možno nám to aj pomohlo, lebo sme sa z toho dosť ponaučili a snažíme sa byť lepší. Máme problém v zápasoch vonku, no verím, že sa chytíme jedným dobrým zápasom a bude to len a len lepšie.

Ako vnímate svoje výkony v bráne?

V klube som odmalička, nie je ľahké sa dostať do brány A-tímu a ja si každý zápas chcem užiť, čo aj robím. Rád by som udržal nulu, no prioritne chcem každý zápas vyhrať. Z mojej pozície chcem chalanov koučovať, je potrebné počuť môj hlas na ihrisku, aby som spoluhráčom aj takto zjednodušil určité herné situácie. Samozrejme, v konečnej fáze nám to všetkým má pomôcť zvládnuť zápas do úspešného konca.

Brankári v Žiline majú ťažkú pozíciu pre útočnú filozofiu klubu, ktorá na defenzívu príliš nemyslí. Už ste si na to zvykli?

Filozofia v klube je daná, ja proti nej neprotestujem a som s ňou zžitý. Aj preto som rád za každú vychytanú nulu na mojom konte, lebo je to ťažké dosiahnuť. Musíme makať vpredu i vzadu na 100 %, no jednoduchšie nám to ide dopredu a ťažšie vracia dozadu, na čo sme prirodzene v rámci filozofie naučení. Niekedy je to pre mňa ako brankára na psychiku ťažšie, no nesnažím si to pripúšťať, i keď v kolónke inkasovaných gólov za doterajší priebeh súťaže sme mohli mať nižšie číslo.

V čom sa posunul Samuel Petráš od začiatku ligy až po posledné kolo so Senicou?

Nie je to na top úrovni, ale dostal som sa do režimu, že do zápasu idem s väčším pokojom. Ak vedieme, tak sa snažím, aby sme sa zbytočne neponáhľali. Aj proti Senici sme mohli niektoré momenty lepšie vyriešiť, podržať loptu a nie ich zahrať nerozvážne. Snažím sa zlepšovať každým zápasom, mohlo by to byť aj lepšie, no chcem na sebe stále pracovať.

Ste aj tímovým pokladníkom, nastavili ste pre spoluhráčov tvrdý režim?

Trošku ich držím nakrátko, lebo disciplína v šatni je dôležitá. Tá sa potom odzrkadlí aj na ihrisku, hlavne v defenzívnych štandardkách, ktoré sú o disciplíne.

Za aké priestupky dávate pokuty?

Sú tam bežné veci. Hodinu pred tréningom sme už bez telefónov, máme sa viac medzi sebou rozprávať a odseknúť okolitý svet. Nedodržanie je hneď trestané, no všetci sa snažia to dodržiavať, lebo nastavil som dosť neprijateľné sumy. Sem-tam každý vyskočí, no nemám z kabíny, že by som exceloval v pokutách.

Kto to od vás naposledy schytal?

Naposledy asi Martin Gamboš za nedochvíľnosť. Viem privrieť aj jedno oko, prvých päť minút nie je náročných na peňaženku, ale potom to už ide radikálnejšie.

Vraj ste milovníkom cyklistiky a na tréningy občas prídete na dvoch kolesách.

Asi celé Slovensko je fanúšikom Sagana, lebo dokázal veľa pre našu krajinu. Ak bolo pekné počasie mimo sezóny, tak som došiel z Rajca na tréning na bicykli. Je to okolo 25 kilometrov, takže 50 kilometrov v nohách bola pohodička. Nenahodil som extra tempo, za hodinku som jeden úsek dal, lenže odozva svalov večer ma dobehla.

Spoznávajú vás ľudia v Žiline, keď ste aktuálnou brankárskou jednotkou?

Nechodím nikde po Žiline, zatiaľ nestretávam veľa ľudí, vbehnem do obchodu a snažíme sa byť ako celý tím zodpovedný voči aktuálnych opatreniam. Nejaký zvýšený záujem zo strany ľudí teda nepociťujem.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ján Mintál

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod