Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -3°C

Šport

Bronzová premiéra žilinských basketbalistov Starej školy

Tretí májový víkend sa žilinský tím zúčastnil 17. Majstrovstiev Českej republiky v basketbale veteránov v meste Klatovy. Na turnaji sa v 13-tich kategóriách predstavilo 60 tímov z Čiech, Slovenska, Rakúska, Poľska i Chorvátska. Žilinčania štartovali v najpočetnejšej kategórii 40+, v ktorej bojovalo osem tímov.

30.05.2023 | 15:31

Po dlhej sedemhodinovej ceste začali Žilinčania premiérovú účasť na turnaji opatrne, ba až ostýchavo, a výsledkom bolo šesťbodové polčasové manko. V druhom polčase sa však Stará škola osmelila a v dramatickom závere strhla víťazstvo na svoju stranu. Sobotný program odštartovala Stará škola zápasom s tímom SKB37. Jeho začiatok poznačilo meškanie súpera, ktorý aj napriek kratšej rozcvičke a obojstranne strelecky slabom polčase viedol 12:4. V druhom dejstve sa však Žilinčania opäť zmobilizovali, prejavila sa prísnejšia životospráva a zápas otočili na konečných 30:17. Nasledujúci duel bol priamym súbojom o víťazstvo v základnej skupine a súčasne postup do finale s plzeňským tímom Basket West.

Zápas však Starej škole vôbec nevyšiel. Už po prvých šiestich minútach viedol super 18:2, keď strelil štyri trojky. Stará škola nedokázala nájsť odpoveď na jeho rýchle protiútoky a výsledkom bol 32-bodový debakel.

Do zápasu o bronz proti Jersey Squad (Nový Jičín) vstúpili Žilinčania  odhodlaní napraviť si chuť a ochotní pobiť sa o víťazstvo. Po výbornom úvode viedla Stará škola v 10. minúte o 9 bodov a zdalo sa, že neohrozene kráča za medailou. Zranenie Vlada Boroša, motora družstva, séria nepresných rozohrávok a úspešných trojek súpera však zápas vyrovnali a do druhého polčasu vstupoval s trojbodovým náskokom Nový Jičín. Dramatická druhá časť, keď sa oba tímy striedali vo vedení, sa napokon skončila remízou 47:47 a zápas išiel do predĺženia. V ňom mala napokon viac sily a možno i šťastia Stará škola, ktorá po troch bodoch Romana Jantošíka a Tona Šošku viedla 17 sekúnd pred koncom 53:52. Posledný útok súpera Žilinčania najmä vďaka Tonovi Šoškovi ubránili, doskočili nepresný strelecký pokus Jersey Squad a tešili sa zo zaslúženej bronzovej medaile.


 

Výsledky Žilinčanov na MČR:

Základná skupina: Stará škola Žilina vs. Pražská směska (Pramutov u Zlína) 48:46 (23:29), body Žiliny: Z. Remenec 18, J. Remenec 8, J. Šoška 6, Sirotiak 6, A. Šoška 5, Boroš 3, Jantošík 2. Stará škola Žilina vs. SKB37 (Praha, Zlín, Mladá Boleslav) 30:17 (4:12), body Žiliny: Jantošík 10, Z. Remenec 7, A. Šoška 5, J. Šoška 5, Weis 2, Boroš 1. Stará škola Žilina vs. Basket West (Plzeň) 39:71 (14:39), body Žiliny: A. Šoška A. 12, Jantošík 10, J. Remenec 10, J. Šoška 4, Boroš 3.

Zápas o 3. miesto: Stará škola Žilina vs. Jersey Squad (Nový Jičín) 53:52 pp (25:28, 47:47), body Žiliny: Jantošík 13, A. Šoška 11, Z. Remenec 10, J. Remenec 10, J. Šoška 7, Weis 2.

Zostava tímu Stará škola Žilina: Zdeněk Remenec, Jakub Remenec, Jozef Šoška, Michal Sirotiak, Anton Šoška, Vladimír Boroš, Roman Jantošík, Jaroslav Weis, Matej Ohrádka.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív R.J.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod