Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -4°C

Spravodajstvo

Budatínsky rínok sa vrátil do Žiliny, predstavili sa školy a remeselníci

Remeselný jarmok, koncerty, komentované prehliadky, tvorivé dielne, divadlo a mnoho ďalších aktivít čakalo návštevníkov na Budatínskom rínku. Obľúbené podujatie, ktorým sa končí hlavná sezóna v areáli Budatínskeho hradu, sa konalo v sobotu 15. októbra po dvojročnej prestávke.

18.10.2022 | 16:33

Keďže Považské múzeum oslavuje 80. výročie svojho vzniku a počas celého roka sa konalo viacero podujatí spojených s týmto jubileom, výnimkou nebol ani Budatínsky rínok. Práve tam bola predstavená časová kapsula, ktorá odkazuje na aktuálnu situáciu nielen v múzeu, ale aj v celospoločenských súvislostiach. „Textovú časť kapsule dopĺňa zoznam zamestnancov múzea, ale aj súčasná tlač a niekoľko drobných artefaktov. Kapsulu sme uložili po podujatí do veže. Veríme, že nám poslúži na nadviazanie komunikácie s budúcnosťou a  jej objavitelia budú naopak potešení pozdravom z minulosti,“ priblížil riaditeľ Považského múzea Michal Jurecký.




V parku si našli návštevníci pestrý výber remeselných stánkov, tvorivé dielne zamestnancov Považského múzea, so zoskupením Čarovná moc prírody nahliadli do života sovičiek a v projekte Výtvarné umenie súčasťou nás spoznali tvorbu viacerých umelcov. V areáli svoju činnosť predstavili aj stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a podujatie podporila tiež Sekcia pre mládež ŽSK. Ponúkali návštevníkom chutné nátierka, viazali kvety a tvorili aj rôzne výrobky z dreva.





Počas celého dňa boli  na hrade aj prehliadky s krátkou scénkou O krásnej Kataríne a dopoludnia bola v kaplnke komentovaná prehliadka výstavy Tak trochu z Cont-Artu. „Návštevníci si vypočuli koncert žilinskej kapely V8 Band, vystúpenie skupiny Funny Fellows so známym hercom Csongorom Kassaiom, divadlo Féder Teáter s predstavením O poštárovi Vincovi a večer zábavu rozprúdila populárna kapela Korben Dallas,“ priblížila kultúrna manažérka Petra Labantová.

 Ľudia sa tešili, že sa podujatie opäť vrátilo do Žiliny. „Som veľmi rada, že konečne Budatínsky rínok vyšiel. Je to pekný jarmok v prostredí parku. Vždy si tu niečo zaujímavé kúpim a inak to nebolo ani dnes,“ povedala Mária Vajdová, ktorá si odniesla, okrem iného, aj makové štrúdle.

 

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod