Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Spravodajstvo

Bytča zaplatí pokutu 50-tisíc eur a prišla aj o ďalších 70-tisíc

Mesto Bytča zaplatí stavebnej firme pokutu 50-tisíc eur a jej právnej zástupkyni už zaplatilo 7900 eur ako poplatky a trovy konania. O zaplatení pokuty rozhodli poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí schválili návrh primátora Miroslava Minárčika.

23.09.2013 | 13:41

BYTČA. Žilinská stavebná spoločnosť Stabil si peniaze nárokovala ako zmluvnú pokutu za neskoré uhradenie prác pri rekonštrukcii DSS Jesienka. Podľa zmluvy totiž mesto nedodržalo 120-dňovú lehotu splatnosti. Spoločnosť mohla žiadať až 129-tisíc eur. Ako pokus o zmier už na jar chcela 60-tisíc. Nakoniec súhlasila aj s 50-tisícmi eur, ktoré však zaplatia občania mesta Bytča.
 

Na jar zastupiteľstvo poverilo primátora mesta a skupinu poslancov, aby s firmou rokovali. So spoločnosťou sa dohodli, že jej zaplatia 50-tisíc a ona stiahne žalobu o zaplatenie pokuty v plnej výške 129-tisíc eur. So znížením sumy boli poslanci spokojní. Mnohí však vyjadrili pochybnosti o prístupe mesta záležitosť vyriešiť bez zbytočného platenia a tiež aj o tom, kto zavinil, že Bytčania prídu o 57 900 eur.

 

„Ako je možné, že sme mesiace nedostali stavebný denník? Vynorili sa isté podozrenia, že mohol byť neskorou fakturáciou porušený zákon o DPH. Nemohli sme si ani overiť, či firma všetko dokončila a vyfakturovala načas. Ako to máme odkontrolovať?“ pýtal sa Peter Bologa.

 

Primátor Miroslav Minárčik uviedol, že stavebný denník poslali na ministerstvo. „My sme investor a mali by sme mať minimálne jednu kópiu. Naša komisia, ktorá bola zastupiteľstvom určená na preskúmanie problému, ho pýtala už 12. júna. Do dnešného dňa sme ho nedostali a keďže sme nemali kompletné podklady, nemohla komisia splniť svoj účel,“ uviedol Miloš Greguš.

 

Miroslav Minárčik na to, či mesto má k dispozícii stavebný denník, neodpovedal. Z toho, že k pokute došlo, však viní ministerstvo, ktoré, podľa neho, mestu neposkytlo včas peniaze, a tak nemohli firme zaplatiť v stanovenej lehote. „Veľakrát som vás informoval, že je zastavená platba, že z hľadiska našich povinností sme odovzdali ministerstvu predfaktúry a to, že nezaplatil štát, bolo vecou jeho konania. Nikto nepredpokladal, že štát bude meškať v platbách. Vždy sme očakávali, že nám finančné prostriedky uhradia včas, čo sa nestalo,“ uviedol poslancom na rokovaní zastupiteľstva.

Na mysli mal to, že zmluvu mesto pripravovalo už v predchádzajúcom volebnom období. Podpísal ju však už Miroslav Minárčik. Ten sa v minulosti vyjadril, že tak urobiť musel. Podľa našich informácií to nie je pravda, ba dokonca ho vraj na možné riziká dopredu poslanci upozorňovali.

Za to, že občania mesta zbytočne prišli o 57 900 eur, podľa primátora môže ministerstvo, ktoré poskytlo peniaze neskoro. „Boli tam pochybenia zo strany ministerstva. Očakávali sme, že do dvoch mesiacov nám štát finančné prostriedky vráti, boli by sme ich dali Stabilu a žiadne penále by nebolo, lebo také boli ústne dohody medzi štatutármi a na tom si trvám. Je na vašom rozhodnutí, či budeme štát žalovať, ale v tichosti musím povedať, že tí, čo to skúsili, nepochodili,“ uviedol poslancom.

Podľa našich informácií však konateľ spoločnosti na stretnutí s poslancami ústnu dohodu s primátorom poprel. Svedčí o tom aj skutočnosť, že mestu firma posielala upomienky, na ktoré ono nereagovalo.

Ministerstvo s obvineniami nesúhlasí. Podľa riaditeľa komunikačného odboru ministerstva pôdohospodárstva Petra Hajnalu je potrebné zohľadniť viacero hľadísk, prečo k pokute došlo. „Jednak neskoré verejné obstarávanie na vnútorné vybavenie, ktoré spôsobilo výrazný časový posun uzavretia dodatku k zmluve o poskytnutí peňazí. (Bez uzavretia tohto dodatku nemohlo ministerstvo peniaze vyplatiť. Mesto poslalo dokumenty na ministerstvo koncom septembra 2011, t. j. presne v čase ukončenia stavebných prác a zmluvu o dodávke podpísalo až po takmer mesiaci od ukončenia stavebných prác. Pozn. redakcie.) Ďalej sú to nepresnosti, ktoré vznikli nedostatočným oboznámením sa s riadiacou dokumentáciou pre prijímateľa (teda mesto, pozn. redakcie) a ktoré následne viedli k zmenovému konaniu v rámci vnútorného vybavenia,“ uviedol. V neposlednom rade je to voľba systému financovania. K pokute nemuselo dôjsť: „V prípade, že by si prijímateľ zvolil spôsob refundácie, t. j. keby zaplatil zhotoviteľovi faktúry a následne by si ich predložil na refundáciu a neuprednostnil predfinancovanie, v rámci ktorého mesto predložilo neuhradené faktúry na preplatenie,“ uviedol v stanovisku Peter Hajnala.

Okrem 57-tisíc eur mesto v súvislosti s Jesienkou prišlo aj o ďalších takmer 70-tisíc eur. Muselo ich vrátiť ministerstvu práce, pretože minulý rok nemohli kvôli neuzavretému výberovému konaniu na vybavenie kuchyne pre svojich klientov variť, a tak naplniť predpokladanú kapacitu. „Dotácia bola poskytnutá na 51 klientov a v roku 2012 malo zariadenie len 22 klientov,“ uviedla v odbornom stanovisku hlavná kontrolórka Drahomíra Múdra.
 

Michal Filek
Snímka bytca.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod