Žilinský Večerník

19. máj 2024 | Gertrúda
| 17°C

Spravodajstvo

Čaká nás predĺžený dušičkový víkend

Zajtra slávime Sviatok všetkých svätých. Pred nami sú tri dni voľna, ktoré sa budú niesť v dušičkovej, zádumčivej atmosfére. Ako je na sviatky pripravené mesto a polícia?

31.10.2019 | 09:30

V piatok 1. novembra si na celom Slovensku pripomenieme Sviatok všetkých svätých, čo v preklade znamená, že nás čaká predĺžený víkend. Pamiatka zosnulých pripadla tento rok na sobotu, treba preto cez víkend počítať s plnými cestami aj cintorínmi. Na intenzívny nápor návštevníkov sa už niekoľko dní pripravujú aj žilinské cintoríny.

„Správca žilinských pohrebísk ŽILBYT prevádzkuje v súčasnosti sedemnásť cintorínov, ktoré budú počas sviatkov 1. a 2. novembra prístupné nepretržite. Na cintorínoch budú častejšie dopĺňané zásoby vody, zvýši sa počet kontajnerov na odpad a intervaly ich odvážania. Zabezpečené budú tiež mobilné toalety na cintoríne v Závodí a na Novom cintoríne. V prípade potreby je pre návštevníkov k dispozícii aj nonstop dispečing na mobilných telefónnych číslach 0905 509 090 a 0905 787 342,“ uvádza hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

POLÍCIA NA CESTÁCH AJ PRI CINTORÍNOCH
Rušný záver týždňa majú pred sebou aj mestskí policajti. „Výkon služby bude posilnený s ohľadom na charakter sviatkov a potrebu zabezpečenia verejného poriadku od 31. októbra do 3. novembra. Zameriame sa aj na usmerňovanie návštevníkov cintorínov a ochranu majetku občanov. Na Starom a Novom cintoríne budeme hliadkovať počas sviatkov nepretržite, na ostatných cintorínoch aj v mestských častiach priebežne,“ informuje náčelník Mestskej polície v Žiline Peter Mišejka.


V súvislosti s nadchádzajúcimi sviatkami je potrebné sa pripraviť aj na pretlak áut na cestách. „V období od 31. októbra do 3. novembra bude polícia vykonávať zvýšený dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky na hlavných cestných ťahoch a ostatných cestách s predpokladanou zvýšenou intenzitou cestnej premávky s dôrazom na príjazdové komunikácie k cintorínom. Polícia vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa správali disciplinovane a ohľaduplne najmä voči chodcom, rešpektovali pokyny príslušníkov polície a dodržiavali pravidlá cestnej premávky,“ vyzýva hovorkyňa žilinskej polície Nikola Kačkovič.

MHD V PRÁZDNINOVOM REŽIME
Na vyšší nápor cestujúcich počas sviatkov sa pripravuje aj Dopravný podnik mesta Žiliny. Počas Sviatku všetkých svätých (1. novembra) a Pamiatky zosnulých (2. novembra) vypraví mimoriadne spoje z centra mesta na Starý a Nový cintorín a späť – konkrétne zo železničnej stanice po trase linky č. 31 v hodinových intervaloch od 9.00 do 16.30 h. Okrem posilnených spojov bude linka č. 31 fungovať aj v bežnej prevádzke. Žilinský dopravný podnik zároveň upozorňuje, že z dôvodu jesenných prázdnin v dňoch 30. a 31. októbra bude MHD premávať v prázdninovom režime.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod