Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Spravodajstvo

Časť Bulváru je v rukách súkromného vlastníka, bude sa tu stavať

Zastávka MHD oproti Auparku sa ocitla v zóne vyznačenej červenými čiarami. Dôvod je ten, že sa nachádza na súkromnom pozemku, ktorý minulý rok odkúpil bratislavský vlastník od spoločnosti HB Reavis (vtedajšieho majiteľa Auparku). Investor tu plánuje realizovať vlastný stavebný projekt. Tvrdí, že pri tom zohľadňuje aj požiadavky mesta.

14.10.2013 | 13:58

ŽILINA. Štúrovo námestie predalo mesto ešte za Jána Slotu v roku 2003. Okrem námestia, kde dnes stojí obchodné centrum Aupark, predalo vtedajšie vedenie mesta aj pozemok, ktorý zachádza do Námestia A. Bernoláka. Spoločnosť HB Reavis, ktorá ešte do augusta t. r. vlastnila Aupark, tu v rámci výstavby centra mala pôvodne stavať cestný nadjazd. Jeho výstavba sa však napokon nerealizovala a časť zachádzajúcu do Bulváru minulý rok predala. Vlastníkom sa v novembri 2012 stala spoločnosť cda consulting group so sídlom v Bratislave.
 

Cena je neprijateľná

Žilina vraj musí byť pripravená aj na krajnú situáciu. „Keď nás majiteľ vykáže z pozemku aj so zastávkou, sme pripravení aj na túto alternatívu a budeme to riešiť s DPMŽ. Ale hľadáme možnosť, ako odkúpiť aspoň tú časť pozemku, kde je zastávka, ktorú mesto nevyhnutne potrebuje. Urobilo by nám to dosť problémov. Na druhej strane sa budeme musieť vysporiadať s týmto dedičstvom z minulosti,“ povedal primátor Igor Choma na tlačovej konferencii.

Mesto sa chce so spoločnosťou vysporiadať, no cena, ktorú mu majiteľ ponúkol, je podľa Igora Chomu zatiaľ neprijateľná.
Ako uviedol, majiteľ tu má stavať centrum obchodu a predajné stánky. „S tým architekti zásadným spôsobom nesúhlasia a ja s tým mám tiež problém. Už by sme zašli do zelene, museli by sme vyrúbať stromy,“ ozrejmil. Podľa neho si však mesto i v prípade súkromného pozemku môže regulovať, čo tu môže a čo nemôže majiteľ stavať.
 

Má tu stáť výstavnopredajný pavilón

Za spoločnosť cda consulting group, vlastníka pozemku na Bulvári, komunikuje advokátka Andrea Havelková. Podľa nej už takmer rok prebiehajú s mestom rokovania o možnostiach ďalšieho využitia pozemku, a to v súlade so záujmami mesta a verejnosti, ale v prvom rade s dôrazom na zveľadenie tejto lokality. „Týmto zámerom chce spoločnosť prispieť k zvyšovaniu sociálneho komfortu obyvateľov Žiliny, jej návštevníkov a najmä obyvateľov samotného Bulváru. Investor má záujem, ako to predniesol už i na rokovaniach, ktoré sa uskutočnili so zástupcami mesta Žilina, mestského úradu, ako aj DPMŽ, realizovať projekt zastrešenej zastávky MHD v jej začlenení do výstavno-predajného pavilónu ako náhradu jestvujúcich stánkov pri zachovaní vzrastlých stromov a zelene,“ uviedla advokátka.

V projekte je vraj zohľadnená práve požiadavka mesta zachovať v maximálnej možnej miere zeleň, o ktorej udržanie prejavili všetci zástupcovia mesta a dotknutých inštitúcií eminentný záujem, no zároveň aj riešenie bezproblémového prevádzkovania zastávky MHD a chodníkov.

Nevyužité plochy majú ostať na užívanie verejnosti ako verejné priestranstvo. Súčasťou priestoru by podľa projektu vlastníka mali byť odpočinkové zóny a po dohode s mestom verejné WC a zariadenia pešej dopravy.

„Vyššie uvedené požiadavky prezentujúce záujmy občanov mesta vzniesli na spoločných rokovaniach či už zástupcovia dotknutej mestskej časti alebo pracovníci MsÚ Žilina a vlastník pozemku ich oprávnenosť akceptuje, pričom však zároveň chráni svoje vlastnícke právo,“ vyjadrila sa advokátka.
 

Vstup na vlastnú zodpovednosť

Ľudia však ostali zaskočení. Na zastávke MHD osadil súkromný vlastník tabule upozorňujúce na vstup na vlastnú zodpovednosť. Majiteľ pozemku tak vraj konal vzhľadom na to, že rokovania prebiehajú už dlhší čas a na Bulvári, najmä na zastávke MHD, je zvýšená koncentrácia ľudí. „Označil predmetný pozemok tabuľkami, a to za účelom ochrany zdravia a majetku verejnosti, ako aj ochrany svojho vlastníckeho práva. Spoločnosť vlastniaca tento pozemok oceňuje prístup mesta Žilina, ako aj pána primátora k vzniknutému problému a snahu zachovať v nepretržitej prevádzke zastávku MHD a dúfa, že sa ho podarí vyriešiť k všestrannej spokojnosti,“ uzatvára advokátka Andrea Havelková.
 

Veronika Cvinčeková
Snímka Anna Metlická

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod