Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Spravodajstvo

Celoročný zákaz pyrotechniky na území mesta neprešiel, chýbal jeden hlas

Na ostatnom mestskom zastupiteľstve, ktoré sa konalo v úvode minulého týždňa, sa diskutovalo aj na tému celoročného zákazu používania pyrotechniky kategórie F2 a F3. Návrh z dielne poslankyne Ivety Martinkovej nakoniec neprešiel, v meste tak bude naďalej možné vypúšťať zábavnú pyrotechniku počas dvoch dní v roku (Silvester a Nový rok).

25.02.2020 | 11:39

O pripravovanom návrhu k VZN o udržiavaní všeobecnej čistoty, ochrany zelene a poriadku na území mesta Žilina sme vás informovali aj prostredníctvom našich novín. K téme sa vyjadrili obe strany – predkladateľka, mestská poslankyňa Iveta Martinková aj jej „oponent“ Slovenská asociácia pyrotechnických firiem. Obe strany argumentovali svojimi dôvodmi, prečo návrh prijať, resp. neprijať. Konečné slovo však mali mestskí poslanci, ktorí sa k predkladanému návrhu mohli vyjadriť na mestskom zastupiteľstve v pondelok 17. februára.

Ďalší zákaz?

Poslanci všeobecne počas rozpravy vyzdvihovali snahu predkladateľky pri tvorbe tohto návrhu, viac-menej sa však rozdelili na dva tábory. Kým jeden tábor argumentoval zdravím občanov, zvierat a verejným poriadkom, druhá strana vyčítala mestu, že opäť chce niečo svojim obyvateľom zakázať. „Chcem oceniť snahu pani poslankyne Ivety Martinkovej, že si s tým dala robotu. Mám ale pocit, že všetko len zakazujeme. Za to, že si niekto ublíži pyrotechnikou, ju chceme obyvateľom zakázať? Ale to je nonsens. Keď sa niekto opije a ublíži si, tak zakážeme alkohol na celom území mesta?“ poznamenal počas diskusie poslanec Branislav Delinčák.

Na zastupiteľstve vystúpil aj predseda Slovenskej asociácie pyrotechnických firiem Tibor Lančarič. „Z toho, čo tu odznelo, máme pocit, že poslanci nevedia, čo prijímajú. Ak totiž tento návrh schválite, tak už si ani „prskavku nezapálite“. Pretože do kategórie F1, ktorá by po schválení návrhu zostala, patria len malé prskavky do 16 centimetrov, 15-centimetrová fontánka a včeličky. Podľa mňa toto nie je riešenie a je možné, že to dopadne presne ako v Bratislave. Tam tento zákaz platí tri roky a nárast pyrotechniky tam stúpol o tridsať percent,“ podotkol vo svojom predslove.

Po niekoľkominútovej rozprave, počas ktorej vystúpil aj náčelník Mestskej polície Žilina Peter Mišejka, poslanci pristúpili k hlasovaniu. To dopadlo napokon naozaj veľmi tesne, o jeden hlas návrh neprešiel. Za hlasovalo šestnásť poslancov, proti boli traja poslanci a zdržali sa deviati. „Hlasovaniu niektorých mojich kolegov poslancov som neporozumela. Ja si vážim život v akejkoľvek forme a ako poslanec mesta cítim morálnu povinnosť chrániť zdravie i životy občanov. Hovorím aj o životoch, lebo v súvislosti s mojím návrhom sa mi zhromažďovalo množstvo odkazov od ľudí, medzi ktorými bolo napríklad aj konštatovanie, že mladá žena potratila následkom ľaku zo silnej detonácie delobuchu. Tiež mám informácie o úmrtí staršieho muža kvôli náročnej silvestrovskej noci. V dobe, kedy sa nám rapídne ničí klíma, cítim povinnosť v tomto zmysle chrániť životné prostredie. Vždy som chcela, aby išlo mesto Žilina príkladom iným mestám, aby sme boli vzorom. Už sa mi to viackrát aj podarilo. Momentálne nie. Odhlasovali sme, že chceme byť európskym kultúrnym mestom, no paradoxne sme zastavili pokrok a nepostavili sme sa eticky k takej citlivej záležitosti, ako je ohľaduplnosť a ochrana života v každej jeho forme. Žiadna snaha však nie je márna, o tom som presvedčená,“ povedala pre Žilinský večerník predkladateľka návrhu Iveta Martinková.

Nie petardám

„Samozrejme, sme radi, že návrh neprešiel, ale vieme, že to bude ešte veľký boj. Ak tu niečo robí zlo, tak sú to petardy, nie ohňostroje. Petardy chceme riešiť na celoeurópskej úrovni, aby sa obmedzil ich predaj, pretože veľa petárd k nám prichádza zo zahraničia a často ide o necertifikované výrobky, ktoré sú veľmi nebezpečné. Chceme tlačiť na poslancov Európskej únie, aby nás prijali a potom môžeme prijať nejaké ústupky, zákazy. Zrušiť nateraz všetko je podľa nás naozaj nelogické,“ poznamenal Tibor Lančarič zo Slovenskej asociácie pyrotechnických výrobkov.

 

 

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod