Žilinský Večerník

30. apríl 2024 | Anastázia
| 5°C

Spravodajstvo

Centrum mesta je počas víkendov plné odpadkov

Počas víkendov je v centre mesta neporiadok, či už kvôli následkom “nočného života” alebo väčšiemu pohybu ľudí. Žilinu najmä počas víkendov navštevujú turisti a nedeľňajšia Farská ulička plná smetí je v kombinácii s ľudmi smerujúcimi do kostola ako päsť na oko.

10.11.2023 | 10:00

V posledných dňoch sa kopia sťažnosti na nečistotu centra mesta počas víkendov. Či už to je sviatočným víkendom alebo tým, že odpadky do všetkých kútoch mesta zaveje jesenný vietor, na mieste ostávajú až do prvého pracovného dňa týždňa. Podľa občanov to nie je najlepšia vizitka mesta a neváhajú sa obrátiť ani priamo na samosprávu.

Mesto čistí pravidelne

Samospráva sa stará o čistotu mesta v spolupráci s Technickými službami Mesta Žilina a firmou Agát. Tieto práce vykonávajú v určených harmonogramoch, nie však počas víkendov. Obrátili sme sa na mesto s otázkou, či je možné prehodnotiť a upraviť harmonogram čistenia centrálnej zóny aj počas víkendov. Vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Katarína Gazdíková nás ubezpečila, že Mesto Žilina zabezpečuje čistotu v centre pravidelne. „Čistenie verejných priestranstiev v meste sa vykonáva na pravidelnej báze prostredníctvom Technických služieb mesta Žilina a spoločnosťou Agát. Lavičky a ostatný mobiliár mesta sa čistí na základe výstupu z obhliadok a zadáva sa zmluvným dodávateľom týchto služieb,“ uviedla.

Čistenie centrálnej mestskej zóny sa uskutočňuje aj cez víkend - a síce vývoz malých smetných nádob s vyčistením okolia do 2 metrov. To zabezpečujú Technické služby mesta Žilina.

Ostatné práce sa zabezpečujú počas týždňa, nie však počas víkendov. Ide napríklad ručné čistenie parkov a okolia lavičiek od smetí  - nie všetky spevnené plochy, prioritne nečistoty v zeleni. Ďalej  to je operatívne čistenie čiernych skládok (po bezdomovcoch), ktoré zabezpečujú Technické služby mesta Žilina a väčšie skládky odstraňuje firma T+T. „Každý druhý týždeň vo všetkých stojiskách zberných nádob prebieha ručne čistenie okolia stojísk – to zabezpečuje spoločnosť T+T,“ dodáva Katarína Gazdíková.

Základná služba

Obyvateľka centra Žiliny je z neporiadku v meste počas víkendov rozhorčená. „Z mesta mi dali odpoveď, že z ich strany sú vykonávané kontroly pravidelne a podnety od občanov sa snažia čo najskôr vybaviť. Žiaľ, neporiadok si vraj robíme sami. To je pravda, avšak nemôžeme trpieť pre jednotlivcov a takéto základné služby by mali fungovať,“ uviedla. A nehovorí iba za seba.

Situácia sa evidentne zatiaľ neplánuje zmeniť, avšak vždy sa môžete so svojimi podnetmi obrátiť na samosprávu. Ako Mesto Žilina uvádza, bude sa snažiť vyjsť občanom v ústrety v čo najkratšej dobe. Harmonogram čistiacich prác v meste si môžete pozrieť na webe mesta v sekcii Komunálne služby v meste Žilina.

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod