Žilinský Večerník

18. máj 2024 | Viola
| 17°C

Z regiónu

Centrum Varína bude zelenšie. Pred oslavami upravia aj námestie

V obci Varín sa na jar pustili do projektu obnovy verejných priestranstiev. Práce začali pred zdravotným strediskom, ďalšie fázy budú nasledovať priamo na námestí. Samospráva chce väčšinu úprav stihnúť ešte pred májovými oslavami.

05.05.2024 | 12:18

Práce na revitalizácii centra obce sú rozdelené do niekoľkých fáz, pričom prvé úpravy začali pred zdravotným strediskom. Vymenila sa tu zámková dlažba a v súčasnosti je všetko pripravené na montáž zavlažovacieho zariadenia. Neskôr sa vysadí viac zelene. Momentálne sa pracuje uprostred Námestia sv. Floriána, kde sa v máji budú konať oslavy Dňa matiek a 770. výročia od prvej písomnej zmienky obce. Kultúrny program pre mamy predstavia netradične až 19. mája. Počas druhej májovej nedele, keď je oficiálne Deň matiek, bude totiž v miestnom kostole slávnosť 1. sv. prijímania. Oslavy výročia obce sú naplánované na 25. mája.

Na námestí sa v súčasnosti rozbehli stavebné práce na uloženie samozavlažovacieho systému. „V rámci vybudovania novej oddychovej zóny priamo na námestí postavíme väčšie kvetináče, ktorých súčasťou budú lavičky. Kvetináče budú mať zabudované samozavlažovanie. Postavíme ďalší mobiliár ako nové odpadkové koše, osvetlenie, stojany na bicykle, nástenky či nové zahradzovacie stĺpiky,“ vymenúva Ing. Michal Cvacho, starosta obce. „Samozrejmosťou bude na oboch miestach, na námestí a pri zdravotnom stredisku, oveľa viac zelene. Úpravami chceme nielen zatraktívniť verejný priestor pre obyvateľov a návštevníkov obce, ale zelená infraštruktúra zároveň pomáha pri znižovaní hluku, znečisťovaní ovzdušia a negatívnych dopadoch zmeny klímy,“ dodáva. Revitalizáciou zatiaľ prešla aj kaplnka na Hrnčiarskej ulici za obecným úradom. Obec projekt financuje z vlastných zdrojov, pričom 15-tisíc eur jej venovala Nadácia Kia.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: archív obce

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod