Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Kultúra

Česká divadelná cena putovala do Žiliny

Nadačný fond Alfréda Radoka udelil začiatkom marca už po 21. krát ceny v oblasti hudobnej a dramatickej tvorby. V českej súťaži uspel Žilinčan Vladimír Mores, pedagóg na ZUŠ Ladislava Árvaya v Žiline.

25.03.2013 | 13:59

Ocenenia, ktoré sa dajú prirovnať k Českému levovi v divadle, sa každoročne udeľujú v kategórii za najlepší herecký výkon, réžiu, scénografiu či hudbu. V rámci oceňovania porota vyhodnocuje i Dramatickú súťaž, do ktorej sa tento rok prihlásilo 59 tvorcov pôvodných českých a slovenských divadelných hier (z toho sedem Slovákov). Práve v nej porota druhým miestom ocenila režiséra, dramatika a pedagóga v jednej osobe Vladimíra Moresa.

„Hru Psoriáza som napísal pred polrokom. Je v poradí už deviata, no na rozdiel od tých predošlých nie je klasicky realistická, s klasickým
dramatickým oblúkom,“ hovorí o ocenenej hre pedagóg literárno-dramatického odboru na ZUŠ Ladislava Árvaya. „Ide skôr o experimentálnu hru, voľné asociácie a obrazy, ktoré sú častokrát založené na posúvaní významov a hre s jazykom. Pracujem s neobvyklými situáciami, grotesknosťou a absurdnosťou.“

Pri tvorbe ho inšpirujú surrealisti a absurdné divadlo, zo známych mien je to Samuel Beckett či Eugène Ionesco.

V noci sadá za počítač...
Už so svojou prvotinou získal Vladimír Mores v súťaži tretie miesto. Bolo to v roku 2000 s hrou Jablko na streche. Vtedy ešte len začal písať divadelné, a hlavne realistické hry, ako Predposledný súd, Tak to napíš, Zlatíčko alebo Labyrint. Pri poslednej spomenutej však už začínal koketovať s absurdnosťou, nonsensom a neobvyklými postupmi. „Veľmi ma oslovil Odyseus od Jamesa Joycea a štruktúra jazyka tohto románu, ktorý sa ťažko číta. Môj posun od realistického k surrealistickému stvárňovaniu bol prirodzeným vývojom. Stále hľadám novú divadelnú formu, neprebádané územia, kde som ešte nebol. Keby som písal stále rovnaké hry, stál by som na jednom mieste. To by bola nuda pre mňa, a možno i pre čitateľa a diváka,“ priznáva vyštudovaný divadelný režisér.

 

Motívy hier hľadá aj v bežných rozhovoroch s ľuďmi. „Nikdy nemám dopredu pripravené, ako bude dej pokračovať. Ide to spontánne. V noci si sadnem za počítač a píšem. Je to prúd asociácií, ktoré sa mi spájajú s každodennými situáciami a vynárajú sa z podvedomia,“ pokračuje Vladimír Mores.

Víťaznú hru Psoriáza vraj takto písal tri dni. Samotná kožná choroba nezohráva pritom v hre žiadnu úlohu, ide skôr o pocit nepohodlnosti, ktorý v ľuďoch evokuje. V súčasnosti pripravuje autor aj jej hru „dvojičku“, ktorá bude založená na podobných princípoch.

Práca so žiakmi inšpiruje
Na ZUŠ Ladislava Árvaya pôsobí Vladimír Mores ako pedagóg 12 rokov. „Táto práca ma veľmi napĺňa, baví ma pracovať s mojimi žiakmi. Vzniká tu permanentné tvorivé prostredie, ktoré ma takisto pri písaní hier veľmi inšpiruje. Vždy totiž musím deťom vymyslieť nejaký projekt. Donesiem im hru, ktorú už niekto napísal, aj keď tých je veľmi málo, alebo vymýšľam svoje vlastné,“ hovorí. Spolu s mladými študentmi sa v súčasnosti pripravuje na súťaž Divadelná Žilina.

Hry Vladimíra Moresa realizujú deti na pôde umeleckej školy v Divadielku Kocka, ale i herci v Ochotníckom divadle v Čadci. Práve táto scéna je domovským prostredím Vladimíra Moresa ako režiséra. Momentálne v Čadci realizačný tím spoločne pripravuje hru pre mládež a dospelých Ako išlo kysucké vajce na vandrovku.

Záujemcovia o štúdium literárno- dramatického, ale i iného umeleckého odboru na ZUŠ Ladislava Árvaya, sa môžu práve v tomto čase hlásiť i na talentové skúšky, ktoré sú koncom apríla a mája. V budúcom školskom roku dramatik dokonca chystá otvoriť hodiny tvorivého písania pre dospelých i mládež. Ak je to niečo pre vás, aktuálne informácie vám poskytne webová stránka školy www.zuszilina.sk. Divadelné hry Vladimíra Moresa v textovej forme nájdete na stránke www.divadelnetexty. sk.

Jeho ocenená hra Psoriáza sa momentálne uchádza o miesto na výslní v slovenskej súťaži Drama 2012, ktorá bude vyhodnotená na prelome apríla a mája. <

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod