Žilinský Večerník

28. apríl 2024 | Jarmila
| 17°C

Nezaradené

Cez zriaďovaciu stanicu si cestu nekráťte. Dostanete pokutu

Niekedy je lepšie zvoliť okľuku ako skratku. Na vlastnej koži sa o tom presvedčil náš čitateľ, ktorý dostal od polície pokutu za to, že si cestu do práce krátil cez traťové koľaje zriaďovacej stanice pri Tepličke nad Váhom.

01.07.2013 | 14:03

TEPLIČKA NAD VÁHOM. ŽILINA. Žilinčan Miro dochádza už štyri roky za prácou do Tepličky nad Váhom na bicykli. V prípade dobrého počasia vyrazí zo Soliniek cez Vlčince smerom na Vodné dielo a odtiaľ cez zriaďovaciu stanicu prechádza do Tepličky. „Zo začiatku tu boli len tzv. slepé koľaje. Budovaním stanice sa to skomplikovalo tým, že sa cestička okolo násypu rozbila a začali tu premávať vlaky. Investor úplne zabudol na ľudí, ktorí chodia tadiaľto do práce alebo do školy, či už z jednej alebo druhej strany,“ píše.

 


Aj keď sa nevyužívaný násyp zmenil na rušné koľajisko, ani to neodradilo Mira a ďalších ľudí, aby cez nebezpečné miesto ďalej prechádzali. Majú na to dva pádne dôvody: je to skratka a cesta okolo násypu je v nepriechodnom stave – vysoká tráva, sama diera, hrboľ a sklo. Naposledy sa to však Mirovi takmer nevyplatilo. Chytili ho policajti a udelili mu 10-eurovú pokutu. „Dobre, beriem, nemal som tam čo robiť, ale prečo naše bezpečnostné orgány neupozornia na tento problém kompetentných, že tam hrozí riziko zranení?“ rozhorčene sa pýta. „Veď vidia, že je tam vychodená cesta, teda že ľudia tadiaľto pravidelne prechádzajú. Prečo nevybudujú iný, bezpečnejší priechod?“

 


O situácii vie aj investor logistického centra, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Už ju rieši. „Požiadavka na vybudovanie chodníka, ktorý zabezpečí pešie a cyklistické prepojenie obce Teplička nad Váhom so železničnou stanicou, Vodným dielom a mestom Žilina, bola uplatnená až v rámci územného rozhodnutia pre stavbu ŽSR, keďže súčasťou stavebného povolenia na zriaďovaciu stanicu nebol žiadny takýto objekt,“ uvádza hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

 

Na chodníku, ktorý vybudujú v horizonte jedného roka, sa už pracuje - preložili pomník, odhrnuli ornicu a začali archeologický výskum. „Od uvedeného miesta tejto protizákonnej skratky sa nachádza asi o 500 metrov ďalej most. Ľudia tadiaľto môžu prejsť na bicykli alebo pešo. Každý by mal vedieť, že prechod cez železničné koľaje je zakázaný a nie je možné osadzovať tabule pozdĺž celej trasy,“ uzatvára Martina Pavliková.

 

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod