Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| -0°C

Tlačové správy

Čo vnímajú deti po narodení?

Čo vnímajú deti po narodení? Detskú izbu im zariaďte v odtieňoch, ktoré rozoznajú. Detskú izbu chcú mať rodičia dokonale zariadenú ešte skôr, ako prinesú (najmä svoje prvé) dieťa domov z nemocnice. Steny zdobí detská tapeta s farebnými motívmi a ostatné doplnky tiež žiaria farbami, aby bolo v detskej izbe veselšie. Detskú izbu zariaďujte postupne. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete prečo. 

19.05.2022 | 17:39

Dieťa to nevidí tak, ako vy

Za deväť mesiacov v mamkinom brušku si zvykli na prítmie. Zrak je hneď po narodení najmenej vyvinutým zmyslom. Deti nie sú pripravené vnímať svoje okolie v plnej kráse. Majú pred sebou celý rok na to, aby sa im zrak vyvinul tak, ako má. Zdravý novorodenec rozlišuje len svetlo a tmu. Uprednostňuje prítmie. Ostré svetlo ho znepokojuje. Nerobí mu dobre. Malé deti majú radi výrazný kontrast. Aj preto sa detské izby pre najmenších často zariaďujú v čiernobielej kombinácii. 

Vnímanie a rozoznávanie farieb a predmetov detskými očami

Dieťa hneď po narodení vníma farby v odtieňoch sivej, v tzv. čiernobielom spektre. Poriadne vás zaostrí, len keď sa k nemu priblížite maximálne na 30 cm. Obrysy ľudí a predmetov sa im z hmly začnú vyostrovať postupne. Vnímanie svetla a farieb sa začína zlepšovať v 4. mesiaci. Dieťa zaujmete tým, že mu začnete striedať farby a tvary hračiek. Viac odtieňov farieb a predmety v pozadí začne vnímať v priebehu 5. mesiaca. 


 

Širšie spektrum farieb začne dieťa vnímať až v 6. mesiaci. Zabezpečte mu hračky, ktoré stimulujú jeho zrak. Dieťa o ne prejaví väčší záujem. V 7. mesiaci ho nezaujíma len to, čo mu ukážete. Svet začína spoznávať samé. Postupne prichádza na to, že každý predmet, s ktorým sa na potulkách po svete stretne, je iný. Začína ich rozlišovať. V 9. mesiaci je farba jeho dúhovky definitívna, zmeniť sa môže už len jej odtieň. Zaostriť dokáže len na predmety, ktoré má bližšie. Vzdialené predmety vidí rozmazané. V 10. mesiaci vidí do diaľky, ale detaily nerozlišuje. V 11. mesiaci vidí takmer dokonale, v 12 už vidí tak, ako my dospelí. Rozlišuje všetky farby a detaily. 

Vkus detí sa rýchlo mení

Detskú izbu odejte do jemných pastelových farieb. Jemná sivá upokojuje a podporuje tvorivosť. Malé dieťa farby nerozlišuje, ale čím je staršie, tým je náročnejšie. S neutrálnymi farbami sa vám bude pracovať lepšie. Detská tapeta je na ich oživenie ideálnym riešením. Výhodou je, že jej aplikácia nie je náročná. Za nový motív ju vymeníte vždy, keď vaše dieťa podrastie a zmení vkus. Nechajte ju vyniknúť len na jednej stene alebo jej časti. Izbu netapetujte celú. 


 

Izba, ktorá s dieťaťom rastie

Doplnky do detskej izby pridávajte postupne. Prispôsobte ich veku dieťaťa tak, aby ich naozaj využilo. Detská izba je náročná miestnosť. Deti sa v nej hrajú, učia sa, spia. A čo je najdôležitejšie, rastú v nej. Myslite na to, keď budete detskú izbu zariaďovať prvý krát. Zamerajte sa na nábytok, ktorý bude rásť spolu s vašim dieťaťom. Izbu zbytočne neprepĺňajte. Detská izba má byť priestranná a vzdušná. Aby sa v nej deti v každom veku cítili dobre. Uprednostnite nábytok vo svetlejších farbách, ktorý môžete kedykoľvek obohatiť o ďalší kúsok. Pokojne aj farebnejší. Úložného priestoru v detskej izbe nikdy nie je dosť. 

 

 

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Dovido.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod