Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -3°C

Spravodajstvo

Ctíme si Cyrila a Metoda?

Takú otázku nám položila naša čitateľka, ktorú sklamalo, ako sa mesto a cirkev slabo stará o súsošie sv. Cyrila a Metoda pod farským kostolom. Vraj je pre Žilinu hanba, keď si nevieme dvoch bratov poriadne uctiť.

12.08.2013 | 14:56

ŽILINA. Rok 2013 patrí svätým Cyrilovi a Metodovi. Práve tento rok si pripomíname 1150. výročie, čo solúnski bratia zavítali na Veľkú Moravu a priniesli našim predkom vieru a písmo. Mnohé mestá a obce na Slovensku organizovali v období okolo 5. júla (Sviatok sv. Cyrila a Metoda) veľkolepé oslavy, ktorými im vzdali úctu. Ani v Žiline to nebolo inak, veď Cyril a Metod sú patrónmi Žilinskej diecézy. Ale prečo sa zabudlo na ich súsošie pod farským kostolom? Takú otázku nám položila naša čitateľka:


„Viete mi povedať, kto sa stará o sochu? Okolo nej rastie sama burina a nie sú tam žiadne vence či kahance. Videla som tam zopár turistov, ktorí nechápavo krútili hlavou... Je to pre Žilinu hanba!“

Pri soche sa nachádza len jeden vyblednutý veniec a zopár kahancov.


Pamätník venovaný solúnskym bratom slávnostne odhalili ešte za primátora Jána Slotu v roku 2000. Odvtedy akoby sa naň zabudlo. V čase našej návštevy sa tam nachádzal len jeden starý veniec a zopár kahancov. Otázky sme teda smerovali na hovorcu mesta, ktorý nám síce potvrdil, že súsošie naďalej patrí pod správu mesta, ale vence a iné dekorácie nezabezpečujú a ani doteraz nezabezpečovali. „Vedenie mesta a jeho predstavitelia si ctia pamiatku sv. Cyrila a Metoda. Vážime si historický prínos vierozvestcov. V tomto prípade vnímame príležitosť uctiť si pamiatku sv. Cyrila a Metoda najmä zo strany rímskokatolíckej cirkvi,“ odkázal Pavol Čorba.


S rovnakou otázkou sme sa teda obrátili aj na predstaviteľov cirkvi v Žiline. Za diecézu odpovedal hovorca Zdeno Pupík: „Súsošie nie je majetkom ani farnosti Žilina – mesto, ani Žilinskej diecézy. Aktivity bezprostredne súvisiace so súsoším koordinuje mesto Žilina. Diecéza bude uvažovať, že na záver Roka sv. Cyrila a Metoda veniec k sochám umiestni.“


Aj keď sa na súsošie zo strany tých najpovolanejších trochu pozabudlo, mesto a diecéza si stoja za tým, že si pamiatku dvoch bratov patrične uctili. Žilina bola napríklad spoluorganizátorom Cyrilometodských dní v Terchovej a diecéza pripravila do konca roka sériu rôznych podujatí venovaných sv. Cyrilovi a Metodovi. „Myslím, že týmito podujatiami si diecéza dostatočným spôsobom uctí pamiatku svätých solúnskych bratov v jubilejnom roku,“ dodal na záver Zdeno Pupík.

-ms-
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod