Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -5°C

Spravodajstvo

Cyklistický boom: výstavba na Solinkách pokračuje, trasa na Hájiku čelí námietkam

Budovanie novej cyklotrasy H2, ktorá spojí sídlisko Solinky s centrom mesta, napreduje. Mesto nedávno obnovilo aj značenie na už existujúcich cyklotrasách. Ako to vyzerá so spojením na sídlisko Hájik?

06.08.2020 | 16:55

Výstavba očakávanej cyklotrasy na Solinkách je v plnom prúde. Na pokračujúce stavebné práce upozornila fotografiami aj žilinská cyklistická komunita. „Jedna z nosných žilinských cyklotrás je momentálne vo výstavbe. Stavebný ruch na cyklotrase H2 môžeme vidieť na Solinkách na uliciach Borová, Gaštanová smerom k lávke pre peších v smere na sídlisko Hliny. Cyklocestička bude síce segregovaná od automobilovej dopravy, ale bude stavebne primknutá k chodníku. Okrem cyklocestičky sa zároveň rekonštruuje existujúci chodník pre peších,“ oznámili žilinskí cyklisti.

 

PODALI NÁMIETKY

Ako nás informovala žilinská radnica, práce idú podľa harmonogramu a cyklotrasu plánujú dokončiť v septembri. „Práce uskutočňujeme priebežne, operatívne sa riešia len drobné komplikácie,“ doplnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.Radnica pred časom obnovila aj pôvodné značenia cyklotrás, a to na trase V6, ktorá spája Solinky a Vlčince (Centrálna ul., Ul. Pod Hájom, Veľký diel), ďalej na cyklotrase H3, ktorá spája centrum mesta a Vlčince (Ul. Republiky, Predmestská ul., Hlboká cesta, Nanterská, Nitrianska) a na cyklotrase V10 (piktokoridory na Ul. Sv. Cyrila a Metoda).„Na cyklotrase H23 (Ul. Vysokoškolákov) sa značili piktogramy po obnove povrchu (nová asfaltová vozovka) a tiež sa obnovovalo vodorovné dopravné značenie priechodov pre cyklistov po meste,“ informoval Vladimír Miškovčík. Do siete cyklotrás by mala v budúcnosti pribudnúť aj trasa V1, ktorá spojí centrum mesta so sídliskom Hájik. Podľa samosprávy však celý proces skomplikovali námietky. „Projektová dokumentácia pre územné rozhodnutie je spracovaná a uskutočnila sa inžinierska činnosť. Bolo vydané oznámenie o začatí územného konania, ku ktorému však boli zo strany účastníkov konania podané námietky. Ide o námietky občanov a firmy z Ul. Martina Rázusa, ktorí nesúhlasia s vedením cyklotrasy po tejto ulici, pričom však trasovanie po predmetnej ulici je v zmysle územnoplánovacích strategických dokumentov mesta. K projektu sa vyjadrili dotknuté orgány a správcovia inžinierskych sietí a bolo začaté územné konania pre vydanie územného rozhodnutia,“ dodal hovorca mesta.


 

Foto: MULICA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod