Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -5°C

Šport

Cyklistika stavila na bezpečnosť: Okolo Slovenska bude v Žiline len na Vodnom diele

Žiadne veľkolepé oslavy, no stávka na istotu. Organizátori cyklistického podujatia Okolo Slovenska sa dohodli na zmenu plánovaných trás, ktoré sa dotkli aj Žilinu. Viac pre Žilinský večerník prezradil šéf organizačného výboru za žilinské etapy Peter Zánický.

01.07.2020 | 15:45

ZRUŠILI PREDSTAVOVANIE NA NÁMESTÍ

Stretnutie organizátorov slovenského cyklistického sviatku podliehalo nariadeniu zo strany svetovej cyklistiky. „Prvoradá je otázka opatrení. UCI poslala 13 stranový dokument, ktorý musia dodržiavať organizátori všetkých pretekov a nie sú to maličkosti, okrem organizácie bude veľa ďalších starostí vyše hlavu. V jednotlivých mestách na Slovensku sa pomenili plánované veci, čo sa dotklo aj Žiliny,“ vysvetlil Zánický. Metropola severného Slovenska bude hostiť úvodnú časovku, nasledujúcu etapu a tretí deň budú pretekári odchádzať do Banskej Bystrice. Vďaka tomu si fanúšikovia cyklistiku užijú svetových jazdcov v Žiline až tri dni. Hoci s menšími zmenami oproti pôvodným plánom. „Celá šou mala na úvod vypuknúť predstavovaním tímov na Mariánskom námestí, no kvôli korone to nebude umožnené. Rozhodli sme sa ísť do okrajovej časti, no za to atraktívnej v podobe Vodného diela, kde sa bude všetko v Žiline situovať. Uvidíme, aká bude situácia v septembri. Určite budú platiť určité obmedzenia, kde nebudeme môcť robiť prípadne koncerty či sprievodné akcie. Predstavovanie tímov je vždy veľká slávnosť, je tam vždy množstvo ľudí podobne ako v cieli jednotlivých etáp. Teraz to nehrozí, pred štartom pretekov bude iba klasické zapisovanie jazdcov. Musíme obmedziť fotenie s divákmi a myslieť prioritne na bezpečnosť nás všetkých.“

 

ČASOVKA DO MOJŠA

V areáli Vodného diela Žilina však fanúšikovia neobídu naprázdno. „Máme pripravenú veľkoplošnú obrazovku, kde si ľudia budú môcť pozrieť etapy Tour de France a potom si vychutnať dojazd Okolo Slovenska.“ Poznáme aj trať úvodnej časovky, ktorá by mala pripomínať tú z nedávnych spoločných majstrovstiev Slovenska i Česka. Tá však putovalo až do Varína a späť, teraz príde na rad kratšia verzia. „Mali sme obhliadku trate, začneme krátkou časovkou smerom na Mojš a späť v dĺžke 4 kilometre, aby sa sekundové bonifikácie rozdali.“ Mená najväčších hviezd sú stále pod rúškom tajomstva. „Nikto z najväčších tímov neodvolal účasť, no nikto zatiaľ nepotvrdil konkrétne mená a športoví riaditelia čakajú na formu jazdcov. Podľa mňa tu môžeme privítať veľmi slušnú konkurenciu,“ zakončil Zánický.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív P.S.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod