Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 1°C

Spravodajstvo

Ďalší nápomocný darček pre pacientov nemocnice: polohovacie vankúšiky pre onkologické oddelenie

Oddelenie klinickej a radiačnej onkológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina získalo nové polohovacie pomôcky pre pacientov. Nadácia Anjelské krídla venovala žilinskej onkológii 30 ručne šitých oválnych vankúšikov.

27.02.2020 | 15:00

Polohovacie pomôcky napomôžu predovšetkým k spríjemneniu a lepšiemu zvládnutiu hospitalizácie. Nadácia Anjelské krídla zorganizovala tiež verejnú výzvu, do ktorej sa zapojili ľudia zo Žiliny i širšieho okolia a ako podporu pacientom bojujúcim s onkologickým ochorením darovali desiatky krásnych šatiek.

Vedúca sestra oddelenia klinickej a radiačnej onkológie FNsP Žilina Jana Ďurajková uviedla, že nejde len o malé detaily, ale cenné pozitívne impulzy. „Pri každom ochorení netrpí len telo, ale i duša, a pri onkologických pacientoch ide o nesmierne bolestivý zásah do celého života. Aj preto sme filozofiu nášho oddelenia postavili na pomoci, podpore a najmä citlivom prístupe. Snažíme sa pacientom poskytovať okrem odbornej liečby a kvalitnej starostlivosti najmä ľudskosť a spolupatričnosť. Ďakujeme preto všetkým, ktorí sa rozhodli našich pacientov takýmto spôsobom podporiť a ukázať im, že pri nich stojíme a nie sú v ich náročnom boji sami,“ zdôraznila Jana Ďurajková.


„Sme veľmi šťastní, že môžeme robiť radosť, šíriť lásku a ďakujeme každému, kto sa zapája a pomáha pri projektoch a aktivitách nadácie. Chceme, aby ľudia otvárali srdcia a vnímali dar života a vzájomnej spolupatričnosti. Aby si pomáhali, uvedomovali si, čo je v živote skutočne dôležité,“ pripomenula správkyňa Nadácie Anjelské krídla Alexandra Majeríková. Ľudia majú podľa nej z vankúšikov radosť, a to je podstatné.

Dar polohovacích vankúšov na onkologické oddelenie je rozšírením unikátneho projektu „Anjelský vankúšik“, rovnako z dielne Nadácie Anjelské krídla. Prítulných spoločníkov dostávajú najmenší pacienti pri príjme na hospitalizáciu na oddelenie pediatrie. Pomáhajú im s odbúraním stresu, lepšou aklimatizáciou v nemocničnom prostredí a malých „mojkáčikov“ si odnášajú so sebou domov ako príjemnú spomienku.

Od roku 2019, kedy začal projekt v žilinskej nemocnici ako prvom zdravotníckom zariadení na Slovensku fungovať, venovala nadácia malým pacientom už takmer 900 anjelských vankúšikov.

Autor: - r -

Zdroj: FNsP Žilina

Foto: FNsP Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod