Žilinský Večerník

3. máj 2024 | Galina
| 19°C

Spravodajstvo

Ďalší výnimočný nález: pri Varíne našli sekerku z neskorej doby kamennej

Kamennú sekerku, tzv. sekeromlat z obdobia eneolitu (3250 – 1900 pred n. l.) našiel náhodný okoloidúci pri lesnej ceste v katastri Varína. Vzácny nález odovzdal pamiatkarom, za čo mu prináleží nálezné.

07.02.2020 | 10:00

Výnimočný nález sa pánovi Martinovi Šálekovi podaril ešte v máji minulého roka. Počas prechádzky si v záreze svahu novej lesnej cesty v katastri obce Varín všimol predmet, ktorý na prvý pohľad pripomínal kameň. Nakoniec sa z neho vykľul vzácny archeologický objav – neúplný sekeromlat.

PREDCHODCA ŽELEZNEJ SEKERY
„Z pohľadu archeológie ide o výnimočný nález. Z predmetného územia sme doposiaľ neevidovali nálezy z eneolitu, teda neskorej doby kamennej, z ktorej sekerka pochádza. O pôvode sekeromlatu môžeme rozprávať
až po analýze horniny, z ktorej bol predmet vyrobený. Sekeromlat doby kamennej slúžil na to isté, na čo nám slúžia v súčasnosti železné sekery, teda na rúbanie dreva,“ rozpráva o pôvode a využití niekoľko tisíc rokov starého predmetu archeológ Martin Furman z Krajského pamiatkového úradu v Žiline.

Nálezca ukazuje miesto nálezu, kde objavil časť sekerky.


Poctivý nálezca sekerku zaniesol na Krajský pamiatkový úrad v Žiline, kde ju odovzdal odborníkom na históriu. Tí následne na mieste lesnej cesty vykonali dodatočnú obhliadku, avšak bez zistenia ďalších podobných nálezov.

„Neznamená to ale, že sa v okolí nenachádza žiadne nálezisko. Nateraz považujeme objav sekeromlatu ako ojedinelý nález, ale územie máme v pláne podrobnejšie v budúcnosti preskúmať,“ dodáva Martin Furman. Ako sa tam takýto predmet mohol „zatúlať“? „Možno obchodom, možno stratou, možno zahodením ako nepodarený výrobok, keďže je neúplný a nevieme, či bol poškodený primárne alebo sekundárne. Tých teórií je veľa,“ konštatuje žilinský archeológ.

ZAUJÍMAVÁ VITRÍNKA
Momentálne sa sekeromlat nachádza na Pamiatkovom úrade v Bratislave. Keďže nálezca našiel predmet náhodne, nie nelegálne a zároveň svoj nález poctivo nahlásil a podieľal sa na presnom určení polohy, má nárok na nálezné.

„Preto Pamiatkový úrad v Bratislave ako kompetentný orgán začne správne konanie vo veci vyplatenia nálezného. Po tomto trošku zdĺhavom procese sa sekeromlat vráti do najbližšieho miestneho múzea – v tomto prípade do Považského múzea v Žiline. Pred odoslaním sekeromlatu do Bratislavy sme na Krajskom pamiatkovom úrade v Žiline sekeromlat vystavovali asi tri mesiace vo vitríne, kde si ho mohol ktokoľvek z Mariánskeho námestia pozrieť 24 hodín denne. Tak to robíme aj s ďalšími novoobjavenými nálezmi. Ľudia sa pri nás pomerne často zastavujú, pretože vitríny priebežne, s ohľadom vždy na nové nálezy, meníme,“ zaujímavo dodáva Martin Furman.


Vitrínu Krajského pamiatkového úradu v Žiline nájdete na Mariánskom námestí pod laubňami – v časti, kde sa nachádza Sirotársky kostol. Mimochodom, takto sme sa o náleze sekeromlatu dozvedeli aj my – hoci je sekerka momentálne v Bratislave, vo vitrínke o nej nájdete podnetnú zmienku.

Foto: Martin Furman

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod