Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Komentáre

Darček pre dôchodcov

Zrazu je tu, zaslúžený odpočinok – dôchodok. Predstavy a realizácie sú rôzne. Mnohí sa konečne môžu venovať svojim koníčkom, záujmovým aktivitám.

06.05.2013 | 13:50

Zrazu je tu, zaslúžený odpočinok – dôchodok. Predstavy a realizácie sú rôzne. Mnohí sa konečne môžu venovať svojim koníčkom, záujmovým aktivitám.

 

V mnohom napomáha svojimi službami aj mesto. Áno, denné centrum s výdajňou stravy pre dôchodcov. Poskytuje azyl na stretávanie sa s okruhom známych, program, podáva čerstvú stravu. Útulne, takmer rodinne pôsobiace prostredie tohto centra na Hornom vale je už minulosťou.

Mesto svojimi občanom – dôchodcom, mnohým už so značne obmedzenou pohyblivosťou, pripravilo „milé“ prekvapenie – darček. Denné centrum presťahovalo na odľahlejšie, ťažko dostupné miesto, kde treba prekonávať denne 84 schodov. Budova je nepraktická aj pre obsluhujúci personál a personál vydávajúci stravu. Mnohí klienti návštevu tohto nového denného centra vzdali. Ďalší pravdepodobne v zime, keď terén nebude schodný, tiež. S pribúdajúcim vekom klientov dostupnosť pre nich bude problematická.

Nie vždy každé „dobré“ riešenie, každý zámer, je vyhovujúci, preto by sa nemalo dopredu zabúdať, komu bude slúžiť.

Verím, že by sa v našom meste boli našli pri dobrej snahe vyhovujúcejšie priestory, čo by sa dalo ešte riešiť ku spokojnosti.

Dôchodkyňa Žilina

 

Pavol Čorba, hovorca mesta:
Denné centrum na ulici Andreja Kmeťa bolo presťahované z priestorov na Hornom Vale najmä z dôvodov nevyhovujúcich interiérových priestorov, či už pre klubovú činnosť alebo pre výdaj stravy. Taktiež budova na Hornom Vale je stále majetkovo-právne nevysporiadaná. Nové priestory budú i naďalej slúžiť pre klubovú činnosť a výdaj stravy. Seniori budú mať možnosť rozšírenia voľnočasových a záujmových aktivít, ktoré boli doteraz limitované nedostatočným priestorom bývalého zariadenia. V nových priestoroch vznikol väčší priestor pre výdaj stravy. Jednou z výhod nového zariadenia je, že môže súbežne prebiehať klubová činnosť s výdajom stravy, nakoľko priestory sú oddelené.  Veľkým prínosom zariadenia je záhrada s možnosťou vonkajších aktivít a relaxovania. Umiestnenie denného centra v danej lokalite je výhodné pre seniorov z mestských častí, ako je Zástranie, Zádubnie, Brodno a tiež prístup autom priamo k budove, v prípade potreby až do areálu zariadenia. Prístup do zariadenia pešo je od autobusovej zastávky pred obchodným domom Tesco alebo z opačnej strany okolo Katolíckeho gymnázia cez Hurbanovu ulicu.  Chápeme pani dôchodkyňu, žiaľ, nie je možné vyhovieť všetkým, našou snahou je aj naďalej poskytovať seniorom kvalitné služby denného centra a veríme, že nové centrum budú seniori navštevovať rovnako radi ako predtým.
 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod