Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 0°C

Z regiónu

Deti píšu Ježiškovi už 21 rokov

V Rajeckej Lesnej vo štvrtok oficiálne otvorili 21. ročník tradičnej Vianočnej pošty. Vlani prišlo Ježiškovi takmer 100-tisíc pozdravov z celého sveta.

21.11.2019 | 13:23

RAJECKÁ LESNÁ. Aktuálny ročník Vianočnej pošty slávnostne spustili v závere uplynulého týždňa v priestoroch Slovenského betlehema v Rajeckej Lesnej. Na známu adresu „Ježiško 999 99“ prišlo tento rok doposiaľ takmer  500 listov. Najväčší záujem sa už tradične očakáva tesne  pred Vianocami. Podľa Slovenskej pošty prišiel prvý tohtoročný list Ježiškovi zo Slovenska, a to 1. augusta. O pár dní neskôr dorazil aj prvý  zahraničný pozdrav z Taiwanu.


„Deti z viac ako 50 krajín poslali minulý rok Ježiškovi takmer 100-tisíc listov, najviac ich prišlo tradične zo Slovenska. Okrem európskych štátov posielali deti listy napríklad z Kene, Hongkongu, Bahrajnu, Brazílie, Číny, Indie, Kazachstanu, Japonska, Malajzie či Taiwanu,“ uviedol počas otvorenia  generálny riaditeľ Slovenskej pošty Peter Helexa, podľa ktorého však listy nepíšu iba deti. Pozdravy často posielajú aj rodičia či starí rodičia. „Prišlo aj želanie od starého otca, ktorý chcel, aby mu vnúčatá viac pomáhali,“ podotkol s úsmevom Peter Helexa. 

Od začiatku fungovania projektu prišlo na Ježiškovu adresu viac ako 1,7 milióna pozdravov a kresieb z celého sveta. Všetky kresby sú navyše každý rok zapojené aj do súťaže, z ktorej najpútavejší, resp. najzaujímavejší námet sa stane motívom pre nadchádzajúcu vianočnú poštovú známku. Pre tento rok je ňou motív vianočného stromčeka od Maroša Chovanca z Dolných Kočkoviec (okres Púchov). Známku, tak ako každý rok, uplynulý týždeň oficiálne predstavili v Bazilike Narodenia Panny Márie v Rajeckej Lesnej. 

Pozdravy  Ježiškovi môžu deti od minulého roka posielať s vlastným vizuálom aj cez internetovú stránku www.mojapohladnica.sk„Stačí si zvoliť pohľadnicu so šablónou Vianočná pošta 2019, napísať správu a zadať objednávku. Všetkým deťom, ktoré uvedú aj spiatočnú adresu, Ježiško pošle odpoveď v slovenčine, angličtine či Braillovom písme,“ doplnila hovorkyňa pošty Eva Rovenská. 

Na vybraných poštách sú k dispozícii aj špeciálne vianočné pohľadnice, ktorých počet je však limitovaný. Listy Ježiškovi môžu deti posielať do 16. decembra.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod