Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Diviaky na Hájik stále chodia

Zo snímok našej čitateľky, zachytených pred pár dňami, je jasné, že diviaky ani po októbrovom čistení nedali Hájiku pokoj.

11.11.2013 | 14:03

ŽILINA. Dokazujú to fotografie čitateľky Veroniky, na ktorých sú zachytené tri diviaky, ktoré sa veselo prechádzajú na Kempelovej ulici a Ulici Jura Hronca a očividne hľadajú niečo pod zub. „Písali ste, že diviaky na sídlisku Hájik už nebudú, ale neustále ich vídavame každý večer. Nikto sa tomu nechce venovať,“ píše naša čitateľka.

Mesto, ktoré v októbri zorganizovalo na Hájiku akciu Pomôžme ochrániť Hájik pred diviakmi, tvrdí, že inú právomoc, ako napr. zorganizovať čistenie Hájika od krovia, nemá. „Obyvateľom Hájika odporúčame sa obrátiť na Poľovné združenie Hubertus a Obvodný lesný úrad v Žiline, ktorí sú kompetentní konať,“ povedal hovorca Žiliny Pavol Čorba.

Predseda poľovníckeho združenia Hubertus Dušan Roubal hovorí, že sa na Hájiku robia pravidelné hliadky spojené s odlovom. Doteraz odlovili 9 kusov dospelej diviačej zveri, tridsať kusov lanštiakov a 18 ks diviačat, z čoho 80 percent tvoria diviaky zo sídliska a blízkeho okolia. Napriek tomu na Hájiku stále sú. Medzi ľudí vraj schádzajú z prostého dôvodu – za potravou. „V apríli, okolo Veľkej noci, napadol sneh. Keď som bol na návšteve u kamaráta na Hájiku, chcel som vyskúšať, čo urobí diviak, keď ku nemu hodím snehovú guľu. Ten sa za ňou rozbehol a hľadal, kde má čo zožrať. Potom stál pod balkónom a čakal, kedy mu vyletí vianočka a nie snehová guľa. To je jasný  dôkaz, že diviaky sú naučené, že sú tu kŕmené,“ dodáva.

Obyvateľom preto odporúča, aby diviaky prestali kŕmiť. Ďalším problémom sú aj neobrábané poľnohospodárske plochy a sady v okolí Hájika. „Pred rokom 1989 sme pravidelne počas brigádnickej činnosti sad kosili. Dnes sa v sade nič nekosí, obrába sa podstatne menej a diviakom sa rozšírila pôsobnosť, kde sa môžu schovať,“ konštatuje Dušan Roubal.

Michala Stehlíková
Snímka archív VZ

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod