Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -1°C

Šport

Do extraligy žilinské volejbalistky prihlášku nepodali

Volejbalový klub VA Žilina nebude budúci súťažný ročník účinkovať medzi elitou, svoj ženský tím prihlási len do I. ligy. Dôvodom pre tento krok je nedostatok finančných zdrojov a podľa klubového šéfa Dalibora Andrisíka aj nedostatočná podpora zo strany mesta Žilina. Primátor Peter Fiabáne kontruje, že všetky športové kluby sa prioritne musia pozerať na pomoc zo strany sponzorov.

05.08.2020 | 10:07

MINIMUM 40-TISÍC

Termín podania prihlášky do volejbalovej extraligy bol do piatka 31. júla. V novom súťažnom ročníku extraligy žien sa však Žilina ako postupujúci celok z I. ligy neobjaví. „Je to pravda, do extraligy nejdeme. Vedeli sme, že korona narobí svoje, ale takéto dopady sme nečakali. Sponzori majú dosť svojich starostí a nadávať na mesto či VÚC sa už ani neoplatí, pretože pokiaľ štát neprevezme zodpovednosť, tak úpadok športu bude ešte viac citeľný,“ hovoril prezident klubu Dalibor Andrisík s pokračovaním o potrebných financiách pre extraligovú sezónu. „My by sme z balíka dotácie pre extraligové kluby dostali od mesta 15-tisíc eur. Naša sezóna by s odretými ušami na chlp vyšla 40-tisíc, no počas sezóny by sa to mohlo vyšplhať aj na 60-tisíc. V tom priebehu sa potom už dajú peniaze nabaliť pritiahnutím nejakého sponzora, ale v tejto situácii je to veľmi zlé. Som v športovej komisii, mám informácie z prvej ruky, že viac peňazí do športu nepôjde,“ pritvrdil Andrisík vo svojich vyhláseniach.

Žilinčanky tak svoj sen o účasti v extralige musia odložiť minimálne o rok. „Mrzí ma najmä historický kontext, lebo vždy bol v Žiline športom číslo jeden volejbal. Dokonca v hale robili basketbalisti predskokanov volejbalistom. Žilina je mekkou česko-slovenského volejbalu, minulý rok sme oslavovali 100 rokov a ani to si mesto nevšimlo, aby prispelo k dôstojným oslavám. Radšej sme si to spravili vo vlastnej réžii. Čo tu budeme hovoriť? Každý sa pozerá len na to svoje...“ doplnil Andrisík.

Vyjadril sa aj k vážnym športovým dopadom tohto kroku na celý klub VA Žilina. „Tím sa prihlasuje do I. ligy skupiny Východ, čo má veľké následky. Dievčatá odídu z klubu na hosťovania do extraligy, ako napríklad juniorská reprezentantka Čurná. Ostať v Žiline v I. lige? Nie, tieto hráčky už majú naviac. Nevieme ich tu nijako udržať a od augusta začneme stavať nový tím ešte s mladšími hráčkami. Môže sa stať, že za ženy budú hrať 14-ročné dievčatá. Slovensko budúci rok hostí ME kadetiek, kde máme okrem trénerky Smákovej hráčky Kandalíkovú, Prekopovú a Zichovú. Následky neúčasti v extralige budú po športovej stránke tiež obrovské.“

 

MESTO NEMÔŽE ZACHRAŇOVAŤ EXTRALIGU

„Zastupiteľstvo schválilo určitý balík peňazí, ten je však určený len pre extraligové kluby. To nie je o tom, či mesto dá. Mesto dnes peniaze dalo, len musia byť prijímatelia. Ak basketbal či volejbal nepôjde do extraligy, tak na tieto peniaze nemajú nárok v zmysle nového financovania,“ povedal pre Žilinský večerník primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Otázkou zostáva, či je pre extraligové volejbalistky z tohto zdroja 15-tisíc eur dostačujúca suma na vykrytie ich rozpočtu. „Doteraz mesto nedávalo nič. Druhá vec je, že žiadny žilinský šport nemá vykrytý vlastný rozpočet z mestských peňazí. Z môjho pohľadu pri všetkej úcte k volejbalistkám, ak majú náklad 50-tisíc eur na sezónu a dostanú od mesta 15-tisíc, tak je to viac, ako majú plavci, ktorých rozpočet je 250-tisíc a z mesta dostanú 20-tisíc. Myslím si, že pomoc je posunutá na úplne inú úroveň, ako bola minulý rok. Každý klub musí hľadať zdroje niekde inde. To nie je o tom, že mesto bude zachraňovať extraligový šport, to poviem na rovinu. My im máme pomôcť, aby extraligu udržali a gro financií si musia hľadať zo súkromných zdrojov,“ dodal Peter Fiabáne.

Smutným faktom pre Žilinu je fakt, že okrem futbalového klubu MŠK Žilina reálne hrozí, že pod Dubňom bude futbal jediným športom s najvyššou ligou spomedzi najpopulárnejších kolektívnych športov na Slovensku. „Samozrejme, to nie je dobrá vizitka. Kríza kolektívnych športov je absolútna, to nie je len otázka Žiliny. Mám dvadsaťročnú skúsenosť v športe a môžem povedať, že v prvom rade musí zdravý základ urobiť samotný klub a mesto nemôže plnohodnotne financovať ich výdavky. Odkaz volejbalu i basketbalu je taký, že základ je v samotných kluboch od ich sponzorov a partnerov,“ zakončil primátor.

 

HOKEJU VŠETKO, NÁM NIČ?

Dalibor Andrisík z volejbalového klubu VA Žilina so značným sklamaním načal aj tému ohľadom súkromných investorov, ktorí by mali byť podľa žilinského primátora prvotnými nositeľmi finančnej stability jednotlivých klubov v meste. „My sme občianske združenie prioritne na výchovu mladých talentov. Tie talenty máme, sme medzi najlepšími v republike, ale kde sa majú zlepšovať? Reprezentujeme mesto Žilina, máme ho v každom názve. Nie sme čisto biznis aktivita súkromného investora. Sme volejbaloví fanatici, ktorí robia s deťmi a tie sú špičkovo pripravené, aby hrali extraligu... Žiaľ, na túto súťaž nám nikto z mesta nepomohol, a to reprezentujeme Žilinu. O to viac ma mrzia vyhlásenia, že mesto chce prioritne podporovať mládež. Na hokej ide do mládeže 60-tisíc eur z mesta každý rok, prečo? Naše talenty predsa nie sú horšie ako hokejové. Vlci Žilina sú súkromný klub a im dá mesto 75-tisíc eur a ostatné veci, ktoré možno vychádzajú až do sumy 400-tisíc eur. My sme občianske združenie, ktoré hrá so super talentmi a čo dostaneme? Nech mi to už niekto konečne vysvetlí...“

 

SVITÁ NÁDEJ BASKETBALU?

Podľa našich informácií sa BK Slávia Žilina snaží o záchranu extraligy z plných síl a definitívne slovo by malo padnúť už v sobotu. „Extraligové tímy si naplánovali stretnutie na 8. augusta práve v Žiline, kde by sa to malo definitívne uzavrieť. Neviem zatiaľ nič potvrdiť, ale ani vyvrátiť,“ zaznela diplomatická reakcia klubového manažéra Ondreja Šošku. Kameňom úrazu sú peniaze a na celú sezónu v skromných pomeroch potrebuje klub nájsť 200-tisíc eur. Či sa im tento balík podarí naplniť, sa dozvieme už čoskoro. Z ostatných kolektívnych športov v meste by mali v nasledujúcej sezóne okrem futbalistov účinkovať aj florbalisti, futsalisti a ženský tím postavia do extraligovej súťaže aj tenisti TK Žilina.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod