Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 6°C

Kultúra

Do knižnice o Žiline pribudla nová publikácia

Na mestskej radnici uviedli minulý utorok do života knihu Žilina – príbehy jedného mesta. Pod jej vznik sa podpísal kolektív jedenástich autorov.

02.04.2013 | 14:59

ŽILINA. Dušan Halaj, Michal Jurecký, Štefan Krušinský, Jozef Moravčík, Marián Mrva, Ján Ničík, Mária Okániková, Miroslav Pfliegel, Ľubomír Viliam Prikryl, Peter Šimko a Peter Štanský sú autormi novej publikácie o Žiline. V utorok 26. marca ju za prítomnosti primátora mesta Igora Chomu, predstaviteľov žilinských kultúrnych inštitúcií a obyvateľov mesta slávnostne predstavili verejnosti.
„Dnešná slávnosť, ktorej sme svedkami, je pre mňa naozaj výnimočná, pretože uvádzame do života knihu, ktorá je tiež výnimočná. Kniha, ktorá sa volá Žilina – príbehy jedného mesta, vznikla z iniciatívy mesta a to pri príležitosti 700. výročia prvej zmienky o Žiline ako o meste a jej autormi sú ľudia, ktorí poznajú Žilinu veľmi dobre a ktorí ju majú radi,“ povedal počas slávnostnej prezentácie primátor mesta Igor Choma.
Sedemstoročná história Žiliny je v knihe zachytená v deviatich kapitolách. Tie popisujú sedem najdôležitejších okamihov, ktoré rozhodli o ďalšom smerovaní Žiliny ako mesta. „Tento koncept je dôvodom toho, prečo v knižke nenájdete všetko. Nie je to encyklopédia ani historická kniha, ktorá popisuje celú históriu Žiliny. Chceli sme, aby to bola knižka jednoduchá a aby obsahovala obrázky aj text vo vyváženej forme,“ vysvetľuje editor publikácie Ján Ničík.
Jedenásti autori pracovali na knihe rok a pol. Svetlo svetla uzrela ešte vlani a ako reprezentatívna kniha je prihlásená aj do súťaže Kniha Horného Považia 2012.

-ms-
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod