Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 3°C

Spravodajstvo

Do kúpeľného mesta okľukou

Minulý týždeň znemožnila sklopená závora železničného priecestia vstup do Rajeckých Teplíc.

04.02.2013 | 14:07

RAJECKÉ TEPLICE. V stredu 30. januára vo večerných hodinách sa mnohé autá pred Rajeckými Teplicami obracali. Svetelná signalizácia avizovala prichádzajúci vlak vyše hodiny.

Do Rajeckých cez Konskú

Vodič, ktorý pred 20. hodinou večer tankoval na benzínovej pumpe v Bytčici, si všimol prechádzajúci osobný vlak, mnohým známy ako Rajecká Anča. Keď dorazil do Rajeckých Teplíc, pred vstupom do kúpeľného mesta ho zastavila sklopená závora a semafor stále signalizoval prichádzajúci vlak. „Po desiatich minútach som pochopil, že ide o poruchu. Autá predo mnou sa otáčali smerom na Konskú alebo obišli závoru a prešli cez priecestie,“ opisoval nám situáciu.

Ako nás informovala hovorkyňa Železníc SR Martina Pavliková, po prechode osobného vlaku bola porucha priecestného zabezpečovacieho zariadenia na trati Žilina – Rajec indikovaná ako núdzový stav výpravcovi v železničnej stanici Lietavská Lúčka o 20.05 h. „Ten po príchode na miesto o 20.45 h zistil, že jedno rahno závor zostalo v sklopenej polohe, ihneď ho zdvihol a uviedol do základného
stavu pre účastníkov cestnej premávky. Následne pokračoval v odstraňovaní poruchy bez vplyvu na premávku,“ uviedla.

Porucha nastala opotrebovaním vymeniteľného prvku zariadenia, ku ktorej vraj dochádza zriedkavo a na priecestí pred Rajeckými Teplicami sa v minulosti nevyskytla. „Neboli zistené žiadne pochybenia obsluhujúcich a udržujúcich zamestnancov, ktoré by spôsobili neúmerné predĺženie uzavretia priecestia,“ dodala M. Pavliková zo ŽSR.

Poruchu nahláste
V prípade akýchkoľvek problémov na priecestí a mimoriadnych situácií spôsobených nehodou či poruchou, môžete zavolať na linku 112 alebo 158 a nahlásiť identifikačné číslo priecestia. Toto jedinečné číslo je na samolepiacej fólii z retroreflexného materiálu a prednostne sa nachádza na výstražnom kríži zo strany od železničnej trate. Záchranné zložky okamžite zakročia, ako to bolo i v prípade sklopenej závory v Rajeckých Tepliciach. <

Veronika Cvinčeková
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod