Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 7°C

Z regiónu

Do Rajeckých Teplíc prišlo 300 turistov

Počas soboty, 21. októbra, sa uskutočnil už 8. ročník tradičného podujatia Lesníckym chodníkom Jozefa Dekreta Matejovie, ktorý každoročne organizujú LESY SR v spolupráci s Klubom slovenských turistov (KST). Do Rajeckých Teplíc tak prišlo okolo 300 turistov.

07.11.2023 | 12:30

Akcia Lesníckom chodníkom J. D. Matejovie sa každý rok koná na inom mieste. Tento rok účastníkov podujatia privítalo mesto Rajecké Teplice. Spoluorganizátorom podujatia sa tak stal miestny klub turistov Kamzík Rajecké Teplice.

Po oficiálnom otvorení turistov čakal prechod Lesníckym náučným chodníkom Dolná hora, ktorý vedie okrajom génovej základne vzácnej jarabiny brekyňovej. Nasledoval výstup na vrch Skalky nad Rajeckými Teplicami, kde boli pre účastníkov pripravené hneď dve prekvapenia: nádherný výhľad na neďaleký hrad Lietava i drobné občerstvenie, ktoré zabezpečili „kamzíci“. Po zostupe z najvyššieho vrchu Dolnej hory si všetci turisti mohli vychutnať vynikajúci guláš od lesníkov z OZ Sever a posedieť si pri veselej muzike miestneho heligonkára.

Na podujatí sa slávnostne odovzdávala organizátorská štafeta pre budúci ročník, ktorá sa presúva na východné Slovensko, kde turistov budúci rok čaká prechod obnoveným Lesníckym náučným chodníkom Tajch v Hanušovciach nad Topľou.

Spoločné lesnícko-turistické podujatie sa prvýkrát uskutočnilo v roku 2014 pri príležitosti 240. výročia narodenia Jozefa Dekreta Matejovie. Cieľom podujatia je prehlbovať vzájomnú spoluprácu a komunikáciu lesníkov s turistickou verejnosťou.

Autor: - r -

Foto: Adriána Klincová

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod