Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -0°C

Spravodajstvo

Do spoločnosti Bielych vrán sa dostal sudca Jaroslav Macek

Prestížne ocenenie sa za rok 2020 udeľovalo uplynulú nedeľu a do povedomia verejnosti sa dostala aj Žilina vďaka predsedovi Okresného súdu Žilina Jaroslavovi Macekovi. Porotu zaujala jeho aktivita z roku 2017, keď začal úspešne fungovať protischránkový register.

26.01.2021 | 10:22

Biele vrany sú akoby v našej spoločnosti ľudia, za ktorých predovšetkým hovorí ich práca a sú skutočnými hrdinami. Predseda Okresného súdu Žilina Jaroslav Macek získal ocenenie za dlhodobý prínos. „Vybudoval protischránkový register, ktorý núti firmy obchodujúce so štátom priznávať ich skutočných vlastníkov. Ak tak neurobili, súd im stopol prístup k verejným zdrojom – napriek trestným oznámeniam a iným tlakom,“ zaznelo pri nomináciách na margo Macekovej práce počas slávnostného galavečera. Laureátov predstavili pre aktuálne platné opatrenia vo vysielaní odovzdávania cez sociálne siete.

Nedávno si Jaroslav Macek na pôde americkej ambasády prevzal Cenu Jána Kuciaka za transparentnosť, teraz sa stal ďalším laureátom Bielej vrany. „Podrobnejšie som si pozrel, kto všetko toto ocenenie má. Keď som videl meno bývalej ombudsmanky, ministra, zopár poslancov, tak mám pocit dobrej spoločnosti. Potešil som sa, dcéra bude na mňa pyšná a je to niečo, čo sa nedá kúpiť,“ ozrejmil prvotné pocity Jaroslav Macek v rozhovore pre Denník N.

Slová uznania adresovala žilinskému sudcovi v príspevku aj samotná prezidentka Zuzana Čaputová. „Vedie takzvaný protischránkový register a zosobňuje kvality a integritu sudcu, akých na Slovensku potrebujeme.“

Autor: - r -

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod